Едноседмична грипна ваканция за учениците в София

Три дни няма да учат и децата в област Хасково от понеделник

Едноседмична грипна ваканция за учениците в София

Неочаквана едноседмична ваканция за учениците в София заради грипната епидемия.

Столичната регионална здравна  инспекция е предписала на Регионалното управление по образованието София-град да се преустановят учебните занятия от 29 януари (понеделник) до края на учебната седмица - 2 февруари, съобщи Министерството на здравеопазването.

Така столичните ученици ще изкарат по-дълга междусрочна ваканция, която започва на 3 февруари и е до 6 февруари.

От 27 януари на територията на област София-град е обявена грипна епидемия. Това става със заповед на директора на Столична регионална здравна инспекция.

Ограничава се провеждането на профилактичните и планови действия в лечебните заведения, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците, посочват от здравното министерство.

Регионалната здравна инспекция в Хасково пък е издала предписание за преустановяване на учебната дейност на територията на общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово от 29 януари до 31 януари включително, се казва още в съобщението на Министерството на здравеопазването.

До сряда седем области в страната бяха обхванати от грипна епидемия. Това са Софийска област и областите Бургас, Стара Загора, Видин, Благоевград, Перник, Пазарджик, както и община Бобов дол.

В засегнатите области са въведени всички ограничителни мерки в лечебните заведения, като преустановяване на свижданията, работата на детските и женски консултации, плановите операции, имунизациите и реимунизациите, както и профилактичната дейност.

В грипна ваканция в петък са 459 училища в страната. Най-много са те в областите Бургас (138) и Стара Загора (121). Затворени са 98 училища в София - област и 44 в област Ямбол. В принудителна ваканция са и училища в областите Видин, Габрово, Хасково, Кюстендил е Враца.

Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична.  

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?