Едновременен удар в 4 страни срещу корупцията сред еврочиновници

Едновременен удар в 4 страни срещу корупцията сред еврочиновници

Мащабна полицейска акция в рамките на разследване за корупция сред европейските чиновници е била проведена във вторник едновременно в четири страни от ЕС, предадоха световните агенции.

Операцията е имала за цел да установи условията, при които са протичали някои обществени поръчки, свързани с търговете за отдаване на сгради за настаняване на делегации на Европейската комисия зад граница.  

Операцията е била ръководена от Централното управление за борба с корупцията към белгийската федерална полиция съвместно с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).  

Над 150 полицаи са претърсили сгради в Белгия, Италия, Франция и Люксембург. В Брюксел е имало обиски в сградата на Европейската комисия, в офиса на сътрудник на Европейския парламент, в частни домове и банки. Иззети са много документи. Проверени са над 30 места в четирите страни.

Прокуратурата в белгийската столица съобщи, че няколко бизнесмени са разпитани за даване на подкупи, а европейски официални представители - за пасивна корупция във връзка със сгради, използвани от делегации на Европейската комисия в чужбина. На този етап не се изключват и арести.

Говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер потвърди, че се води разследване. Той обаче отказа да съобщи подробности, включително дали служители на комисията са били отстранени временно от работа до изясняване на случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?