Едрият петролен бизнес обяви за незаконна цената на горивото в касовата бележка

Едрият петролен бизнес обяви за незаконна цената на горивото в касовата бележка

Изискването, което Министерството на финансите за пореден път отложи за края на януари 2020 г, на касовата бележка да е написана доставната цена на купеното горива е незаконно и пречи на конкуренцията в бранша. Това коментира пред журналисти Светослав

Бенчев, юрист в Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Той посочи, че разликата между цената на колонката и тази на едро, не е печалбата на фирмата, защото не се отчита разходите за дейност. Бенчев припомни,че браншовата организация сезира Европейската комисия, че въвежданата разбивка нарушава договора за функциониране на Европейския съюз.

Правилата в наредбата ще създават условия за нелоялна конкуренция и предпоставки за координирани практики от участниците на пазара на горива, каза Светослав Бенчев, цитиран от БТА в петък.

Според него държавата повишава нивото на прозрачност над допустимото в ЕС и обявяването на цената на едро на горивата може да се използва от конкурененцията за нелоялни практики. Той припомни, че през 2012 година Комисията за защита на конкуренцията забрани на търговците на горива да обявяват цените си в Интернет, а сега се иска същата цена са се изписва с касовата бележка.

По думите му вносители на горива вече са готови да се откажат да продават в България, защото техни конкуренти разкриват търговската им практика. Ако правителството не премахне информацията за доставната цена на горивата от касовите бележки, това ще стане след намеса на Европейската комисия, посочи експертът.

От БПГА се спряха и на законовите поправки, въвеждащи видеокамери и измервателните уреди в данъчните складове. Според тях принципно идеята е много добра идея, защото там сега се работи само по документи, но има проблеми в прилагането ѝ. Бенчев посочи, че се поставят тежки условия за съхраняване на информацията то камерите. Асоциацията предлага данните от видеонаблюдението в данъчните складове да се интегрират с данните от тол системата, чиито камери и кантари могат да дадат ясна и точна информация за движението на акцизните стоки, каквито са и горивата.

Отново стана дума и за подготвените от икономическото министерство и обсъждани поправки в закона за регламентирането на икономическата дейност на фирмите, занимаващи се с нефтени продукти. Според асоциацията предвиденото отпадане на забраната газовите бутилки да се пълнят на газстанциите може да застраши сигурността на гражданите, тъй като контролът при пълненето им ще бъде занижен. В момента гражданите могат само да заменят празните си газови бутилки с нови, които са пълнени в контролирана среда.

С поправките има опасност да се улесни контрабандата и да се легализира част от сивия сектор, посочи изпълнителният директор на асоциацията Андрей Делчев. "Не можем да разберем защо се прави това, което близо 10 г. беше норма, абсолютно необяснимо е за нас“, каза Делчев, цитиран от БНР.

Споделяне

Още от Бизнес