Едуард Сноудън бил обучен за шпионин

Едуард Сноудън

Бившият служител на американските специални служби Едуард Сноудън обяви, че е бил обучен за шпионин. Сноудън предаде преди година на медиите доказателства за наличието програми за електронен шпионаж от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ. В момента той се укрива в Русия.

В интервю за американската телевизия Ен Би Си Сноудън опроверга, че е работил като обикновен системен администратор за американското правителство.

"Аз бях обучен да бъда шпионин в традиционния смисъл на думата: аз живеех и работех под прикритие в чужбина, преструвайки се, че работя, а работата бе измислена и дори действах под измислено име", каза Сноудън.

През миналата година  Сноудън започна да предава на медиите сведения за водената от американското разузнаване глобална програма за следене и подслушване. В разгара на скандала представители на американското правителство се опитаха за потушат скандала, обявявайки Сноудън за обикновен служител.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви през юни, миналата година, че "не планира да вдига изтребители, за да залови 29-годишен хакер". Сноудън разказва пред телевизията, че е специалист в областта на компютърните технологии и е изпълнявал задачи в полза на правителството на САЩ на високо равнище, в т.ч. в качеството си на таен агент на ЦРУ и АНС. Освен това той е изнасял лекции в контраразузнавателната академия на разузнавателното управление на военното министерство.

"Аз съм технически специалист, технически експерт. Не съм работил с хора, не съм вербувал агенти. Занимавах се с настройка на компютърните системи за САЩ и го правех на всички равнища – от най-ниското до най-високото", отбелязва 30-годишният  Сноудън.

Според правителството на САЩ вредата за националната сигурност, нанесена от Сноудън, се оценява на милиарди долари. Експерти на Пентагона са стигнали до извода, че той е откраднал около 1.7 милиона секретни документа, отнасящи се не само до работата на специалните служби, но и до операции на всички видове въоръжени сили на САЩ.

През август миналата година Сноудън получи временно убежище в Русия, след като престоя над месец в транзитната зона на московска аерогара.

Споделяне

Още от Свят