Едуард Сноудън е поискал политическо убежище в Еквадор

Едуард Сноудън е поискал политическо убежище в Еквадор

Външният министър на Еквадор Рикардо Патиньо съобщи в неделя, че обвиненият за шпионаж в САЩ бивш сътрудник на ЦРУ и бивш консултант на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, е поискал убежище в страната му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Правителството на Еквадор получи молба за убежище от Едуард Дж. Сноудън," писа в Туитър Патиньо, който е на официално посещение във Виетнам. Той не даде повече подробности.

Говорителката на Уикилийкс Кристин Храфонсон потвърди, че Сноудън е поискал убежище в Еквадор. От Уикилийкс казаха по-рано, че са помогнали на Сноудън да намери "политическо
убежище в демократична страна".

Междувременно САЩ обявиха паспорта на Сноудън за невалиден, съобщи за Ройтерс официален американски представител, запознат с взетото решение.


Не е ясно как в такъв случай Сноудън е успял да излети от Хонконг с полет на Аерофлот на път за Москва. Той кацна в неделя на московското летище "Шереметиево" и засега не напуска транзитната му зона.

Еквадор е дал политическо убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, който повече от година не може да излезе от еквадорското посолство в Лондон. Той се опасява, че ще бъде арестуван и депортиран в Швеция, където е обвинен за сексуално посегателство, и оттам ще бъде изпратен в САЩ да отговаря по обвинения в публикуването на тайните американски дипломатически грами от Уикилийкс през 2010 г.

Самолетът на Аерофлот, с който Едуард Сноудън в неделя напусна Хонгконг, пристигна в Москва в 17.10 часа местно време (16.10 часа българско време).

Имаше спекулации, че в понеделник с полет на Аерофлот в 14.05 ч. местно време той ще излети за Куба, оттам за Венецуела.


Сноудън разкри разузнавателна информация за операции на САЩ по следене на интернет и телефонни комуникации, след което избяга в Хонгконг.

По предварителна информация Сноудън не е получил руска виза и ще изчака полета за Хавана в транзитната зона на московското летище Шереметиево, съобщи ИТАР-ТАСС.

Сноудън е придружаван от юристи на Уикилийкс и от дипломати, чиято националност не се съобщава, предаде Франс прес.

Руският президент Владимир Путин вероятно е знаел и е одобрил бягството на Едуард Сноудън от Хонконг за Москва и това вероятно ще навреди на отношенията между САЩ и Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.


"Путин винаги сякаш почти гори от нетърпение да сложи пръст в окото на Съединените щати - било за Сирия, Иран или сега, разбира се, със Сноудън", каза Шумър по телевизия Си Ен Ен. Той добави, че може би и Китай е замесен. "Съюзниците трябва да се отнасят добре помежду си", каза сенаторът.


Действията на Сноудън противоречат на логиката на неговите разкрития, заяви председателят на комисията по разузнаването към Камарата на представителите Майк Роджърс, цитиран от Ройтерс. Правителството на САЩ трябва да използва всяка възможност,
предвидена в закона, за да залови Сноудън, добави той.

По-рано правителството на Хонгконг съобщи, че "г-н Едуард Сноудън напусна Хонгконг днес по своя собствена воля за трета страна по нормален и законен начин".

В събота Белият дом се свърза с властите в Хонгконг в опит да уреди екстрадирането, но администрацията на тази територия съобщи, че документите, представени от Вашингтон, "не съответстват напълно на законовите изисквания".

В изявлението се казва, че правителството на Хонгконг "няма достатъчно информация, за да поиска временен арест, но в същото време няма ограничения за това г-н Сноудън да напусне Хонгконг", предаде ББС.

Професорът по право от университета в Хонгконг Саймън Янг изрази изненада от решението на властите в Хонгконг, тъй като прагът за временна заповед за арест е много нисък.

Сноудън напусна САЩ, след като предостави на два вестника данни за работата си за Националната агенция за сигурност.

Той беше обвинен в кражба на собственост на правителството и неразрешено разпространяване на поверителна информация. Всяко от обвиненията носи със себе си максимална присъда от 10 години затвор.

В неделя сутринта Уикилийкс посочи, че Сноудън е на път към демократична страна, по обезопасен маршрут, за да поиска убежище. Придружават го юридически съветници на Уикилийкс и дипломати, заяви в комюнике сайтът, основан от Джулиан Асандж.

"Г-н Сноудън помоли Уикилийкс да използва юридическия му опит, за да гарантира сигурността си. След като пристигне на окончателната дестинация, искането му ще бъде подадено официално", гласи съобщението на Уикилийкс.

Бившият испански съдия Балтасар Гарсон, който е адвокат на Джулиан Асандж, заяви, че е готов да защитава Сноудън.


"Юридическият екип на Уикилийкс и лично аз имаме грижата да отстояваме правата на г-н Сноудън и да го пазим", заявява Гарсон в съобщението. "Онова, на което са подложени Сноудън и Джулиан Асандж, защото направиха или улесниха разкрития в интерес на
обществото, е агресия срещу народа", добавя Балтасар Гарсон, цитиран от АФП.

По-рано Интерфакс съобщи, позовавайки се на "източник от обкръжението на Сноудън", че той ще прекара в Москва едно денонощие и че е резервирал хотел. "Накъде ще реши да отлети от Москва, не е известно. Може би ще поиска да остане в Русия", посочва източникът.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят