Едуард Сноудън иска политическо убежище от Русия

Едуард Сноудън

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън е подал документи за предоставяне на политическо убежище от страна на Русия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руски медии, цитиращи адвоката на Сноудън Анатолий Кучерена.

По-рано адвокатът на Сноудън беше съобщил, че клиентът му е поискал Русия да удължи срока на временното си убежище в Русия, който изтича именно днес.

Тридесетгодишният Сноудън след като разкри пред медиите мащабите на американската програма за електронно следене, избяга в Русия през юни на 2013 г. Повече от месец той прекара в транзитната зона на московското летище Шереметиево. На 1 август 2013 г. той получи временно убежище от Русия, даващо му право да живее и работи в страната.

В САЩ Сноудън е обвиняван за нарушаване на два пункта на закона за шпионажа, датиращ от 1917 г., а именно за незаконно разгласяване на секретна информация, касаеща националната отбрана и за умишлено предаване на данни на американското разузнаване на хора, които нямат право да получат такава информация. По всеки от тези два пункта Сноудън може да бъде осъден на 10 години затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят