Едуард Сноудън напусна "Шереметиево", Русия го приютява за 1 година

Основателят на "руския Фейсбук" му предложи работа

Едуард Сноудън напусна "Шереметиево", Русия го приютява за 1 година

Едуард Сноудън е напуснал московското летище "Шереметиево", на което беше блокиран повече от месец и вече е на руска територия, съобщават осведомителните агенции в четвъртък.

"Току-що му предадох документите, издадени от Федералната миграционна служба на Русия", заяви адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена, цитиран от Ройтерс.

Американецът обаче се измъкна от причакващите го отдавна журналисти и с такси отпътува за място, което няма да бъде разкрито.Той добави, че Сноудън е на сигурно място, но то ще бъде запазено в тайна.

"Той е най-търсеният човек на планетата. Какво си мислите, че би направил? Трябва да се грижи за личната си сигурност. Не мога да ви кажа къде отива", заяви пред "Ройтерс" адвокатът му Анатолий Кучерена. "Натоварих го на такси преди 15-20 минути и му връчих сертификата за бежански статут в Руската федерация. Той може да живее където си поиска в Русия. Това е лично негов избор."

30-годишният Едуард Сноудън, бивш сътрудник на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, е търсен в родината си, за да бъде съден по обвинения в издаване на тайни американски разузнавателни програми.

Днес той е получил документ за временно пребиваване на руска територия, докато службата за имигриране и бежанци разгледа молбата му за предоставяне на убежище. Официалният срок, в който това трябва да стане е не повече от 3 месеца, но неофициално се твърди, че разрешителното на Сноудън може да бъде удължено и до 6 месеца.

Франс прес обаче твърди, че на бившия сътрудник на американското разузнаване е дадено временно убежище на територията на Русия за период от една година.

Сайтът "Уикилийкс" пък твърди, че Сноудън е получил статут на бежанец, предаде Ройтерс.

Адвокатът му Анатолий Кучерена добави, че клиентът му няма намерение да остава в което и да е посолство в Москва, въпреки че три латиноамерикански държави му предложиха това.

Сноудън бил съпроводен от Сара Харисън, представител на WikiLeaks. От WikiLeaks коментираха в "Туитър": "Искаме да благодарим на руския народ и на всички, които помогнаха да защитим господин Сноудън. Спечелихме битката, но не и войната."

По-късно в четвъртък стана известно, че основателят на руския Фейсбук е предложил на американския беглец от правосъдието да го вземе на работа. Павел Дуров, създателят на мрежата Вконтакте или vk.com., заяви, че кани Сноудън да се присъедини към екипа му от водещи сътрудници в Санкт Петербург.

"В Европа няма по-популярна интернет компания. Мисля, че Сноудън ще бъде заинтересуван от идеята да се грижи за защитата на личните данни на нашите клиенти", посочи Дуров.

Вконтакте е най-популярната мрежа в Русия с над 100 милиона потребители.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?