Едуард Сноудън официално е поискал временно убежище в Русия

Путин го нарече "коледен подарък" за Русия от САЩ

Едуард Сноудън

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън официално е поискал временно убежище в Русия, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на члена на Обществената палата на Руската федерация Анатолий Кучерена.

"На летище "Шереметиево" Сноудън предаде на сътрудник на Федералната миграционна служба (ФМС) молба за предоставяне на временно убежище", каза Кучерена, който бе сред руските правозащитници, с които американецът се срещна на "Шереметиево" на 12 юли.

По думите на юриста той решил да съобщи, че Сноудън е предал нужните документи, след нова среща с него на летището, където американецът се намира от 23 юни. "Доколкото Сноудън не може да напусне транзитната зона, той попълни там всички необходими анкети, написа молба и я предаде на сътрудника на ФМС", обясни Кучерена.

За намерението си да получи временно убежище в Русия Сноудън заяви на 12 юли на пресконференция на летището след споменатата си среща с правозащитници. Тогава той каза, че при създалите се обстоятелства само в Русия се чувства в относителна безопасност. Сноудън помоли влиятелни руски парламентаристи, адвокати и правозащитници да повлияят на ръководството на страната, за да му предостави убежище колкото се може по-бързо.

В Русия временно убежище се предоставя на хора, на които им е отказан статутът на постоянен бежанец, но не могат да бъдат изгонени от страната поради хуманни съображения. От ФМС обясняват, че временното убежище е своего рода "хуманитарен статут" или отложено експулсиране.

Разглеждането на молбата на Сноудън може да отнеме до 3 месеца, обяснява Лента.ру. През това време той ще получи справка, разрешаваща му да остане на руска територия. При положително решение на молбата американецът ще получи временно убежище със срок 12 месеца. Поне близките няколко дни до получаването на справката на Сноудън ще му се наложи да прекара или в транзитната зона на летището, или в център за временно настаняване на търсещи убежище в Русия..

Путин: Сноудън е като "коледен подарък" за Русия от САЩ

Същевременно руският президент Владимир Путин нарече бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън "коледен подарък" за Русия от САЩ, пишат руски издания, цитирани от БТА във вторник.

Печатът коментира изявления на държавния глава пред студенти археолози след спускане с батискаф в Балтийско море, където Путин огледа руска фрегата, потънала през 19-и век. По думите на президента САЩ фактически са блокирали Сноудън в Русия, анулирайки неговия паспорт.

Сноудън пристигна на руска територия "без покана (. . .), като транзитен пътник за други страни" и "американските ни партньори всъщност блокираха по-нататъшния му полет", посочи Путин, цитиран от РИА Новости.

"Нали те самите поизплашиха всички други страни, никой не иска да го прибере, тъй че те всъщност сами го блокираха на наша територия", добави Путин и се пошегува: "Един вид коледен подарък за нас".

Запитан от студентка какво ще стане със Сноудън по-нататък, Путин каза: "Откъде да знам? Това си е неговият живот, неговата съдба . . .", добавя вестникът.

Венецуела, Боливия и Никарагуа предложиха политическо убежище на Сноудън, обвинен в САЩ, че е издал тайни програми за електронен шпионаж.

Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин заяви по-рано, че според него Русия трябва да предостави на Сноудън политическо или временно убежище. Той изтъкна, че смята Сноудън за правозащитник, който брани правата на милиони хора по целия свят, напомня "Аргументи и факти".

Според Путин Сноудън "знае условията да му се предостави политическо убежище" в Русия, но не желае постоянно да живее във федерацията. "От самото начало му бе предложено - ако иска да остане, да заповяда, но трябва да спре политическата си дейност", помества думи на президента електронното издание "Дни".

На 12 юли прессекретарят на Путин Дмитрий Песков припомни, че беглецът може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ - ако сам помоли за това".

"Имаме известни отношения със САЩ и не желаем дейността на Сноудън да им вреди", заяви руският президент. "Той каза, че иска да продължи дейността си, иска да се бори за човешките права, смята, че САЩ нарушават известни правни норми, международни, месят се в частния живот (на хората) и целта му е днес да се бори с това. Ние казахме: само без нас, ние си имаме с какво да се борим", допълни Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?