Едуард Сноудън получи германска гражданска награда

Едуард Сноудън

Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън беше удостоен в неделя с гражданската награда "Бокал на разума", ежегодно присъждана от германския град Касел, предадоха ТАСС и ДПА, цитирани от БТА.

"Със своите разобличения на специалните служби на САЩ Едуард Сноудън засили интереса на обществеността към неограниченото събиране и съхраняване на данни на граждани. С мъжество и чист разум той взе решение да постави в опасност своя живот и сигурност", се казва в изявление за присъждане на наградата, публикувано на официалния интернет портал на Касел.

Тържествената церемония по връчване на отличието се състоя в държавния театър в града без присъствието на Сноудън, който получи убежище в Русия. Той обаче направи видео обръщение, в което каза, че "законът не може да подмени съвестта".

Наградата "Бокал на разума" е учредена през 1991 г. в чест на обединението на Германия. Тя се присъжда на учени, политици и общественици за особен принос за преодоляване на идеологическите разногласия и възпитаване на търпимост и взаимно разбирателство.

Нейната парична стойност е 10 000 евро. С отличието са били удостоявани бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер, китайският художник Ай Вейвей и президентът на Германия Йоахим Гаук.

Споделяне

Още от Свят