Едуард Сноудън живеел в Русия "с жълти стотинки"

Едуард Сноудън живеел в Русия "с жълти стотинки"

"Бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън живее в Русия с жълти стотинки" и вече си е изхарчил всичките пари, но все още не е намерил подходяща работа, пише руското онлайн издание "Утро", цитирано от БТА във вторник.

Според адвоката на Сноудън Анатолий Кучерена неговият довереник, останал на практика без собствени средства, се издържа в Русия с дарения от местни и чуждестранни фондации. Живее "доста бедно . . . води обикновен живот като мнозина в Русия".

"Ще се повторя - останал е с много малко пари. Защото всичко, което е направил и е казал, не е заради пари, а заради неговите убеждения", цитира електронният вестник думи на юриста пред сайта Лайфнюз.

Сноудън се разхожда свободно по улиците и много рядко се случва някой да го познае. Безспорно го охраняват, но гардовете "не крачат задължително до него, 90-те вече са в миналото", отбелязва Кучерена.

Сноудън вече доста добре говори руски и "се адаптира" към действителността в страната. Развил е дори "някои предпочитания в руската кухня". В момента разглежда оферти за работа в издателската дейност и журналистиката, също и в програмирането, което му е основна специалност, но все още не е направил окончателен избор. Скоро чака родителите му да го посетят в Русия и решението ще бъде взето заедно с тях, разказва адвокатът.

Според Кучерена Сноудън иска да получи руско гражданство, за което е необходимо да живее в Русия пет години. В случая му е дадено временно убежище за една година - срок, който може да удължава до безкрайност, и ако навърши пет години в страната, ще има право да получи руски паспорт.

След разкритията на Сноудън за електронното наблюдение, практикувано от разузнаванията на САЩ, американските власти все още го обвиняват в шпионаж. Русия не съобщава къде живее беглецът, водена от съображения за сигурност, напомня "Утро".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят