Едва 12% от столичните абонати си плащат парното

“Топлофикация - София” с все по-бързи темпове върви към фалит, след като бе тотално дискредитирана с разкритите схеми за източване и ареста на двама последни изпълнителни директори. В понеделник представителят на Столичния общински съвет (СОС) в Общото събрание на акционерите в общинско-държавното дружество Пламен Илиев оповести, че едва 12 процента от абонатите плащат своите сметки след декемврийски арест на Георги Рогачев.

“Напрежението става много сериозно и ако нещата продължават по същия начин, се върви към фалит”, обяви Илиев. Пред колегите си от инженерната комисия в СОС той обяви, че посочените данни за събираемостта на вземанията са получени по неформален начин.

Очаква се до средата на март ръководството на Столична община и министърът на енергетиката да получат пълната картина за кризата в дружеството. Макар и неохотно, новият изпълнителен директор Наско Михов очерта пред общинарите някои от аспектите на безизходицата.  

Дълговете на “Топлофикация - София” към държавната фирма “Булгаргаз” са нараснали до 153 милиона лева, а задълженията на абонатите към дружеството вече са 220 милиона лева. Новото ръководство не е способно в кратки срокове да обърне тенденцията и двете цифри ще продължат да се увеличават. Към края на миналата година тези суми бяха съответно 135 и 175 милиона лева.

“И Господ да седне на моето място в тези условия, не може да оправи нещата”, заяви Михов пред общинските съветници.

Миналата седмица министър Румен Овчаров предупреди, че “Булгаргаз” може да спре подаването на газ към закъсалото столично дружество, защото нито българската фирма, нито доставчикът му “Газпром” са благотворителни организации”. Михов информира, че вече бил получил от “Булгаргаз” няколко писма, изпълнени хем с гняв, хем с “разбиране”.

Появиха се информации за възможно влизане на трети акционер в дружеството, който да изкупи дълга и налее нови капитали, но Михов не коментира тази тема.

Показателното мълчание

Срещата на Михов с общинските съветници не беше много резултатна откъм планове за излизане от кризата. В краткия си увод за представяне на бизнес-плана на дружеството изпълнителният директор заяви, че си е представял срещата като “опознавателна” и не е готов да представи конкретни цифри.

Едно от малкото конкретни неща, които той промълви бе, че приетият от СОС бизнес-план не може да бъде изпълнен и трябва да бъде ревизиран. Основно заради това, че в документа е заложена 78% събираемост на задължения от абонати, което обаче било немислимо.

Михов не обяви как смята да се излезе от ситуацията и остави това за март.

Той поиска да бъдат криминализирани на кражбите на топлоенергия.

Другата му идея е домоуправителите да получават списъци с дължимите суми за парно и когато ходят “на ракия при съседите си” да установят разлики между температурата в домовете и реално дължимото.

След това се предполага, че съответният домоуправител ще издава информация пред властите.

Чутото не съкруши ентусиазма на общинските съветници, които отново се впуснаха в теми като когенерация, инвестиране в модерни съоръжения и връщането на доверието на потребителите. Само дето никой не каза как.

И държавата смени хората си в столичното парно

Неочаквани промени в Съвета на директорите на”Топлофикация-София” предприе държавата заедно с подмяната на хората на Столична община в управата на дружеството, стана ясно след общото събрание на акционерите в понеделник. Паралелно с утвърждаването на новите двама представители на местната власт в борда - Лилия Маутнер, началник отдел в Столична община и Петър Милевски, са сменени и представителите на държавата, която държи 42 на сто от дружеството.

Така на мястото на  Добринка Михайлова, експерт от Министерството на финансите, в борда влиза Дилянка Железарова, шеф на Дирекция “Одит на средствата от ЕС”  в същото ведомство. Причината за смяната е, че Михайлова заминала  на работа в чужбина.

От поста си в общинско-държавното дружество се е оттеглил и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов, който е и шеф на борда на директорите на “Булгаргаз” и работата му идвала в повече. Мястото му се заема от Любка Георгиева, държавен експерт по топлофикациите в Министерството на икономиката и енергетиката. Тя от дълги години се занимава с проблемите на топлоснабдителните дружества и участва в подготовката на законодателството в този отрасъл.

С утвърдените от акционерите промени Лилия Маутнер става председател на Съвета на директорите, Любка Георгиева ще е зам.-председател , а членове на борда ще са Дилянка Железарова, Петър Милевски и Наско Михов, който бе избран от Столичния общински съвет в средата на януари за изпълнителен директор на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България