Едва 13 000 гласа не стигат референдумът да е задължителен

Слави Трифонов обвини ЦИК в "чудовищна манипулация"

Сн.: БГНЕС

Едва около 13 000 гласа не достигат, за да бъде референдумът задължителен, сочат резултатите на ЦИК на база 100% обработени протоколи. Същевременно инициаторът на референдума Слави Трифонов обвини ЦИК в "чудовищна манипулация". Според него в референдума са гласували 3 501 220 души, което го прави валиден, но ЦИК е определила като недействителни над 13 000 бюлетини, пуснати в урните без пликове.

"За да бъде задължително решението, в референдума трябва да са участвали поне толкова избиратели, колкото са участвали на последните парламентарни избори. Загадката беше и до известна степен все още е дали това число, което е 3 500 585 души, ще бъде достигнато на този референдум. Резултатите от 100-процентовото въвеждане на протоколите показват, че броят на участвалите е малко по-нисък от това число - с около 13 000 души", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той обаче уточни, че това не се финалните резултати, тъй като в ход е повторно въвеждане на протоколите и анализ на несъответствието между двете въвеждания. “Но засега няма данни, от които да съдим, че е покрито условието, което превръща решението, взето с вота на гражданите, в задължително за изпълнение от парламента", посочи Томов. При всички положения резултатите от референдума ще бъдат разгледани от Народното събрание , защото изпълнява условието да са гласували над 20 на сто от имащите право на глас.

По последни данни на ЦИК на база 100% обработени протоколи във въпроса за мажоритарния вот са участвали 3 488 258 избиратели, във въпроса за задължителното гласуване са се включили 3 488 605, а за намаляването на партийната субсидия - 3 488 154 избиратели.

На въпроса "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" положително са отговорили 2 509 340 гласоподаватели ( 71.94 на сто), "Не" са дали 560 261 ( 16.06 на сто), без еднозначен отговор са 330 894 ( 9.49 на сто), а 87 763 ( 2.52 на сто) са недействителните бюлетини.

На втория въпрос - "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" положителен отговор са дали 2 158 981 ( 61.89 на сто) от участвалите в референдума. "Не" са казали 905 689 ( 25.96 на сто), без еднозначен отговор са 336 172 бюлетини ( 9.64 на сто), а недействителните бюлетини са 87 763 ( 2.52 на сто).

Въпросът "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?" - събира 2 516 893 гласа "Да" ( 72.16 на сто). С "Не" са отговорили 523 755 гласоподаватели ( 15.02 на сто), без еднозначен отговор са 359 743 бюлетини ( 10.31 на сто), а недействителни са 87 763 ( 2.52 на сто).

Според инициатора на референдума Слави Трифонов обаче той е валиден, а ЦИК манипулира резултатите.

“Уважаеми сънародници, в момента един от основните слуги на политическата класа – Централната избирателна комисия, извършва чудовищна манипулация с гласуването за референдум“, се посочва в изявление на Трифонов до медиите.

“Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220. За да е задължително решението на референдума, са необходими 3 500 585 гласа. Тоест референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. Това е нарушение на закона. ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик. Но законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност. А отчита всички гласове. А всичките гласове са 3 501 220. И те са над необходимия брой. Такъв е законът“, твърди Трифонов.

Той допълва, че много български граждани не можаха да гласуват, защото ЦИК прекрати изборния ден, преди да гласуват всички желаещи. “ЦИК махна печата от бюлетините. ЦИК махна видеонаблюдението. ЦИК реално е в услуга на политическата класа и очевидно е получила заповед да саботира референдума“, коментира Трифонов.

“Уважаеми зрители, спите ли? Колко още доказателства трябва да получим, че сме изправени едни срещу други?! От едната страна народът, от другата - политическата класа и техните слуги!“, завършва обръщението до медиите.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов отговори на обвиненията, че "при нужда" ЦИК може да отвори чувалите с бюлетините на секциите, в които има голям брой пуснати бюлетини за референдума без пликове.

Той каза, че в националното допитване се отчитат само гласовете с плик. Според данните на ЦИК недействителните бюлетини са 87 763. Само те се броят, когато се отчита активността.

Онези 13 792 бюлетини, за които говори Слави Трифонов в писмото, са пуснати без плик. При отчитането на резултата според Изборния кодекс се броят само пликовете, т.е. бюлетината без плик не се брои за глас - действителен или не, казва Цветозар Томов.

Споделяне
Референдум

Въпросите на референдума бяха:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?.

Още по темата

Още от Референдум