Едва 1/3 от ромите в Централна и Източна Европа работят

Пилотна група държави, сред които може да е и България, ще търсят начини за интегрирането им

Едва 1/3 от ромите в Централна и Източна Европа работят

Едва една трета от ромите в Централна и Източна Европа имат работа и осигурено препитание, сочи доклад на Световната банка, представен във вторник в Брюксел.

Около 35 процента от ромското население в  България, Чехия, Сърбия и Унгария работи, като единствено в Словакия се отчитат по-добри резултати - 55 на сто от това малцинство на възраст 15-64 години има заетост. При жените от  ромски произход се отчита още по-висока безработица - близо 75 на сто в България, Чехия и Унгария. Най - лоши са резултати в тази област в Сърбия - едва девет процента от ромските жени имат постоянна работа.
 
В обхванатите от изследването държави е установено, че рискът от безработица сред ромите е два пъти по-голям, отколкото при останалото местно население. За България се отчита, че 81 на сто от ромите са заплашени от липсата на заетост, а  най-високият резултат в тази посока е в Румъния - 87 процента.

Общо 6 процента от българите и 42 процента от българските роми са заявили, че са си легнали поне веднъж гладни през последния месец. Отново в Румъния се отбелязват най-лошите  резултати по този въпрос - 61 процента от анкетираните роми не са вечеряли поне веднъж в последните 30 дни.

Световната банка предлага разгръщане на схемите за микрокредитиране на  ромското малцинство, тъй като съществена част от работещите  представители на това малцинство се определят като "самонаети".

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор заяви, цитиран от БТА, че проект, осъществен в Унгария, дава  пример за добър опит в усилията за преодоляването на  безработицата сред ромите. Проектът предвижда отпускане на социални микрокредити за представители на малцинството, които желаят да развиват самостоятелна икономическа дейност. Комисарят отбеляза, че подходът за икономическото приобщаване на ромите е свързан и с образованието, здравеопазването и жилищното настаняване.

Междувременно стана ясно, че френското правителство одобрява създаването на "пилотна група" държави от ЕС, които да обмислят начини за по-добро интегриране на ромското население. Новината дойде от зам.-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг.
 
Според нея групата може да включва "Франция, държави членки, взели на своя територия успешни мерки, сред които Испания и  Финландия, и държави членки с голямо ромско население като  Румъния, България и Унгария", които да бъдат "събрани заедно, за да разработят заедно действащи рецепти".
 
В началото на август Европейската комисия заяви, че внимателно ще следи действията на френските власти по връщане на ромите в родните им държави, напомня изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа