Едва 2% от българите имат гъвкаво работно време

В България едва 2% от хората работят на непълен работен ден, което показва  много ниска гъвкавост на пазара на труда. Това каза пред журналисти в петък зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Дикран Тебеян по време на форум за заетостта.

За сравнение той посочи, че в ЕС делът на заетите на непълно работно време е над 16%. Хората със срочни трудови договори също са по-малко – у нас те са 6.4%, а в ЕС – 14.6%.

Според Тебеян някой от следващите кабинети трябва да увеличи пенсионната възраст, защото нацията продължава да застарява. Той коментира още, че в Европа се стимулира възрастните да продължат да работят, а не да се пенсионират, както у нас.

В момента 100 работещи издържат 82 пенсионери, а според демографските прогнози към 2050 година 100 работници ще издържат 123 пенсионери, каза още зам.-шефът на БСК.

Работодателите отново се оплакаха, че бюрокрацията затруднява и отнема твърде много от времето им.

По думите на Евгения Георгиева, представител на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в момента фирмите са задължени да попълват около 5-6 различни регистъра.

Тя цитира и данни на UNCTAD и Института на пазарна икономика, според които при годишен ръст 8% на БВП на човек от населението, заплатите у нас ще се изравнят с тези в ЕС около 2043 година. Ако ръстът е 3%, това ще стане чак през 2230 година.

От КРИБ пак акцентираха върху липсата на достатъчно квалифицирани кадри,  заради което университетите трябва да предложат по-модерни учебни програми и стажове.

Социалният министър Емилия Масларова изрази надежда, че през тази година безработицата ще падне под 9%, средно за Европейския съюз нейният показател е между 7-9%. Тя отбеляза, че през мината година почти половината от трайно безработните са били преквалифицирани. Опитът досега обаче показва, че малка част от тях след това си намират работа.

За тази година социалното и образователното министерства ще подготвят програма за преквалификация на 490 съкратени учители.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?