Едва 2% се ваксинират срещу грип у нас заради страх от болести и конспирации

Едва 2% се ваксинират срещу грип у нас заради страх от болести и конспирации

Само около два процента от българите са се ваксинирали срещу грип миналата година, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него няколко мита пречат на грипната ваксинация. Единият е, че ваксината може да ни разболее. Това от медицинска гледна точка е абсурдно - ваксината не съдържа жив грипен вирус, а само антигените, които помагат да се изгради имунитет, обясни експертът.
Освен това очакванията към ваксината са неоправдано високи. Тя предпазва от определени щамове, срещу окито е направена, и не може да повлияе на респираторните заболявания.

Друг мит е, че има световна конспирация и популяризирането на ваксините е заради интересите на фармаиндустрията. Кунчев обясни, че фармаиндустрията не е заинтересована да се поставят ваксини, тъй като лечението и на най-лекия грип струпа повече, отколкото ваксината. Дори да вземате най-евтините лекарства, те няма да струват под 40-50 лева, и то ако няма усложнения, а цената на ваксината е 10 лева, посочи той.

Ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила коментира, че ваксинацията е единственият начин да се защитим срещу грипа. Ваксината е от полза за всички, но е особено важна за бременните жени, хората с хронични заболявания, малките деца, възрастните хора, здравните работници. Възрастните хора са изложени на по-висок риск от тежко протичане на заболяването, сред тях са над 90 процзента от смъртните случаи, свързани с грипа, коментира Сила. СЗО препоръчва поне 75 процента от възрастните хора да бъдат ваксинирани срещу грип още преди началото на грипния сезон.

Доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България, посочи, че рядко си даваме сметка ,че грипът е едно от най-смъртоносните инфекциозни заболявания. Той също посочи, че няма никакъв смисъл в твърдението, че фармаиндустрията или СЗО имат интерес да се популяризират ваксините, защото много по-скъпо е да се лекува заболяване.

От 16 до 20 октомври в редица европейски държави, сред които и България, ще има информационна кампания за повишаване на осведомеността относно грипа. Тя се организира за пета поредна година. Инициатор е Регионалният офис на СЗО за Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?