Едва 3% от българите редовно практикуват спорт

Проучване на "Евробарометър" сочи, че 40% от европейците редовно практикуват спортни дейности поне веднъж седмично. 65% от анкетираните твърдят, че извършват някаква физическа дейност, а 25% признават, че са абсолютно неактивни. Докладът беше представен от комисаря по образование, култура и спорт Андрула Василиу и президента УЕФА Мишел Платини в понеделник.

Данните показват още, че жителите на Ирландия и Скандинавските страни вземат много на сериозно спортната дейност. 23% от ирландците, например, спортуват редовно пет пъти в седмицата. На обратната скала обаче се нареждат страни като България, Гърция и Италия. Едва 3% от българите се занимават със спорт редовно, показва проучването.

Мъжете спортуват повече от жените. Голяма разлика се отчита във възрастовата група между 15 и 24 години. Данните показват и връзката между социално-икономическия статус и физическата активност. 64% от хората, напуснали училище на 15 години, заявяват, че никога не са спортували. Този процент рязко намалява (до 24%) при хората, които са учили до 20-тата си година.

Проучването показа любопитни данни за предпочитанията на европейците. Например, спортуването на открито е предпочитано за 83% от словенците, 76% от финландците. Докато само 27% от гърците харесват спорта на открито. Фитнесът е най-харесваното място за спорт за 31% от шведите и 22% от кипърците, докато само 2% от французите и унгарците заявяват, че харесват спортуването в спортните зали.

Като цяло европейците са доволни от политиката на правителството в областта на спорта. Най-висок е процентът на удовлетвореност във Финландия (76%) и Люксембург (75%), докато 52% от италианците и поляците заявяват, че държавата прави достатъчно, за да окуражи физическата активност.

Повече европейци практикуват някаква физическа дейност, като ходене, танцуване или работа в градината, отколкото да спортуват организирано. Тревожното в този доклад по отношение на здравните перспективи обаче е, че 14% от европейците заявяват, че никога не са практикували спорт или физическа дейност, а 20% извършват такава дейност "рядко".

Споделяне

Още от Европа