ГЕРБ и БСП в ожесточена схватка за престиж

Едва 3% разлика между двамата кандидати за кмет на Варна

Балотажът в неделя няма да промени статуквото в морския град

Христо Бозов (вляво) и Иван Портних. Сн. БГНЕС

3.11% е разликата между двамата кандидати за кмет на Варна, Христо Бозов (подкрепен от БСП и ДБГ) и Иван Портних (ГЕРБ) на частичните избори за кмет на Варна, които се проведоха в неделя. това показват резултатите, огласени от Общинската избирателна комисия (ОИК) на базата на 100% обработени протоколи.

За Бозов са гласували 30% или 21 880 души от 290-те хиляди варненци с право на глас. Втори е Иван Портних, член на ГЕРБ, депутат на партията, който е получил подкрепата на 26.89% от участвалите във вота. За него са гласували 19 612 души.

Независимият кандидат Чавдар Трифонов е получил подкрепата на 17.13% или подадените за неговата кандидатура гласове са 12 497.

Останалите от деветимата кандидати получават следната подкрепа: Веселин Марешки – 16.15% или 11 783 гласа; Михаил Коликов – 2.93% или 2136 гласа; Веселин Василев – 2.52% или 1836 души; Александър Йовчев – 2.30% или 1676 гласа. Младен Станев – 1.27% или 930 гласа и Радостин Морфов – 0.82% или 595 гласа.

Наказателният вот на варненци

Избирателната активност е била рекордно ниска - 25.68% или почти два пъти по-ниска от редовните местни избори през есента на 2011 г.

Демонстративната пасивност на варненци в неделя има обяснение - компрометираното управление на града в последните години, което доведе до западането му, напускането на хора в трудоспособна възраст и окичването със славата на населено място, контролирано изцяло от една икономическа групировка.

Масовите февруарски протести в града, започнали като негодувание срещу високите сметки за ток, прераснаха в също толкова мощни протести срещу дългото управление на кмета Кирил Йорданов, допринесло за упадъка на града. Йорданов се оттегли от поста в началото на март. Варненската община затъна в интриги, блокиране на работата и смени почти през седмица на временния кмет. Варненският общински съвет, доминиран от ГЕРБ, така и не можа да си намери удобен временен кмет, като на няколко пъти сменя избраника.

Христо Бозов бе заместник на Кирил Йорданов. Той бе избран за временен кмет след оставката на Йорданов, след което представителите на ГЕРБ решиха, че не им е удобен и го смениха. Бозов обаче обжалва решението на общинския съвет и съдът отмени отстраняването му. Той на свой ред отстрани избрания от ГЕРБ временен кмет, но пък реши да се кандидатира на частичните избори и му се наложи да излезе в отпуска. Кметското място бе заето временно от трети човек, участвал в управлението на града още от социалистическо време, и общинските дела останаха буквално на самотек.

Кандидатурата на Бозов бе подкрепена от БСП и изненадващо от Движение България на гражданите, след като десните партии бяха обявили, че застават зад кандидатурата на Чавдар Трифонов, който не успя да стигне до балотаж. Като зам.-кмет по времето на Йорданов Бозов обаче се ползваше и с подкрепата на ГЕРБ.

Иван Портних бе председател на общинския съвет във Варна и лидер на местната организация на партията. Той обаче бе избран за депутат от ГЕРБ. Партията му реши да го издигне за кандидат за кмет. В последния ден от предизборната кампания рамо да му удари дойде лично председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Срещу Портних обаче има съпротива и сред самите редици на ГЕРБ в морския град. Партийната организация почти се разцепи миналата година, когато лидерът и бивш депутат в миналото народно събрание Павел Димитров бе махнат от този пост и на негово място бе сложен Портних. Димитров бе сред бунтарите, написали преди седмица отворено писмо до Бойко Борисов с призив да махне Цветан Цветанов, Искра Фидосова и ковчежника на партията Паунов.

Кандидатите за кмет признават - хората са разочаровани от политиците

След като станаха известни резултатите от вота, в неделя вечерта Христо Бозов апелира за по-голяма активност на балотажа на 7 юли.

Ниската избирателна активност в днешния ден, според Бозов, се дължи на разочарованието на хората от политическата система и тиражираните още в началото на кампанията прогнози, че ще има балотаж. Той обеща, че в дните до балотажа ще продължи да се среща активно с хората в града, а посланията му ще останат максимално позитивни.

Всички са губещи на днешните избори във Варна, каза от своя страна Иван Портних.. Ако и на балотажа избирателната активност е толкова ниска, решението за развитието на Варна ще остане в ръцете на купения и организиран вот, каза той и добави, че ако това стане, решенията за бъдещето на града ще се вземат някъде в партийни централи в София, а не в общината в крайморския град.

Ниската избирателна активност на днешните избори във Варна се дължи основно на ерозията в доверието на хората към политиците, даде обяснение за резултатите от вота и независимият кандидат за кмет на града Чавдар Трифонов, който зае трето място.

Според Трифонов и двамата кандидати, които отиват на втория тур, са продължение на модела "Кирил Йорданов" и му е много трудно да подкрепи когото и да било от тях.

Кандидатът отчете като хубав знак, че неговият граждански проект е спечелил доверието на много хора, които са дали гласа си за него. По думите му този сигнал е искане за промяна на цялата политическа система и трябва да бъде отчетен и от политиците в столицата.

"Вечният" кандидат за кмет на Варна бизнесменът Веселин Марешки обясни, че варненци са дали червен картон на политическата система и това е основната причина за ниската избирателна активност.

Марешки коментира, че няма да призовава тези, които са гласували за него, да подкрепят когото и да е на балотажа. Всеки да гласува по съвест, за мен изборът е много труден и най-вероятно изобщо няма да отида до урните на 7 юли, каза бизнесменът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?