Едва 4% от чужденците купуват имот в България, за да карат ски

Едва 4% от чужденците купуват имот в България, за да карат ски

Предлагането на ски-апартаменти в зимните курорти започва да нараства драстично, съобщиха от “Адрес груп”. Най-голямо то е в Банско, но и курортът продължава да държи първенството по прой на сключени сделки. Последните данни на агенцията от чуждестранните запитвания сочат, че едва 3,9% от всички потенциални купувачи са избрали България, заради покупката на имот в зимен курорт. 45,45% предпочитат Банско за инвестиция в имот, а 36,36% се насочват към Боровец и останалите райони в страната. От “Адрес груп” коментираха, че се появяват епизодични запитвания за такъв тип ваканционни имоти за Витоша.

Въпреки, че Боровец се нарежда на второ място сред клиентите, там е най-слаба активността на инвеститорите в ски-апартаменти. Според брокерите, липсата на яснота как ще се развива мащабният проект “Супер Боровец” обяснява и слабото строителство в зимния курорт. Близостта на Боровец остава най-голямото му предимство пред останалите зимни курорти. Положително влияние при покупката на клиентите е и решимостта на местната власт да не допусне свръх застрояване на зимния курорт, твърдят от националната агенция за недвижими имоти.

Като цяло цените на ваканционните апартаменти в зимните курорти са се повишили с 8% за последното тримесечие, сочат данните на “Адрес груп”. Ръстът в цените е резултат както от напредналия етап на строителство на все по-голяма част от сградите, така и от непрекъснато растящите цени на парцелите в зимните курорти.

Споделяне

Още от Имоти