Eдва 440 деца ще получават компенсация за липса на детски градини

Eдва 440 деца ще получават компенсация за липса на детски градини

Едва 440 деца, 438 от които в София, ще получат компенсации затова че са оставени без детски градини заради недостиг на места. За целта кабинетът "Янев" отпусна в сряда 548 656 лв.

Проблемът на практика съществува само в столицата, тъй като само две от тези деца живеят извън София, уточняват от пресслужбата на МС.

Изплащането за настоящата учебна година ще се извършва на два етапа. За периода от 1 януари до 31 май т.г. едно дете от община Варна ще получи 733 лева, а едно от община Пловдив - 417 лева. Останалите 547 506 лева ще бъдат преведени на Столична община за 438 деца. Така излиза, че помощта за дете е около 250 лева.

Преди повече от месец новият зам.-кмет на образованието на София посочи, че без детска градина в столицата са около 14 000 деца.

Междувременно правителството в сряда отпусна и допълнителни 10 млн. лв. по бюджета на МОН за 2021 г., за да се използват за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития.

Други 10 млн. лв. се отпускат от кабинета "Янев" отново по бюджета на МОН за плащания по 7 договора за модернизиране на образователната инфраструктура на професионални гимназии, които се реализират по програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Правителството отпусна и 2.2 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и разширяване на съществуващи детски заведения в 6 общини - Банско, Сандански, Несебър, Дългопол, Костинброд и Самоков. Парите са от националната програма за строителство и реконструкция на детски учебни заведения и училища.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?