Едва 5432 заявления за смяна на печките в София

Постигнати са едва 30% от заложената цел на общината

Едва 5432 заявления за смяна на печките в София

Финално, едва 5432 заявления са подадени в Столична община за смяна на цапащите печки в София с такива на пелети, или чрез газифициране или връзка с топлофикация. Всички кандидати са одобрени, стана ясно в четвъртък от съобщение на общината.

"В срок до един месец от обявяване на класирането - 9 ноември 2020 г., всички одобрени кандидати, които са заявили желание да заменят старите си уреди с нови на газ или пелети трябва да предоставят в районната администрация по местонахождение на имота - проект за газификация на имота, подготвен от оторизирана фирма, включващ и вида на отоплителните уреди: газов котел или газов конвектор", посочват още от общината.

Оттам уточняват, че в случаите на преминаване към отопление с пелетна камина с водна риза или на отопление с котел на пелети с водна риза трябва да се посочи техническа схема на инсталацията на водна риза, която включва задължително вида и мощността на отоплителния уред на пелети.

Далеч от целта

Смяната се осъществява по европроект на обща стойност 57 млн. лева. Чрез него трябва да се купят новите уреди и да се плати за монтирането им. От Столична община многократно са посочили, че целта е да се подменят 1/3 от всички стари печки на дърва и въглища с екологични алтернативи. По данни на общината 55 000 домакинства се топлят на дърва и въглища, т.е. за изпълнение на целта трябва да се подадат поне 18 000 заявления. Финалните данни ясно показват, че Столична община е постигнала твърде малко по отношение на тази цел. На практика е изпълнена едва 30% от тази цел.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?