Едва 60% от планираните търговски центрове в Европа ще бъдат открити

Едва 60% от планираните търговски центрове в Европа ще бъдат открити

През 2009 г. в Европа ще бъдат въведени в експлоатация около 10 милиона кв. м търговски площи, което е с 40% по-малко, отколкото сочеха прогнозите през юли 2008 г. Това се казва в обзор на международната консултантска компания за недвижими имоти "Кушман и Уейкфийлд" (Cushman & Wakefield).

През 2010 година в Европа ще се открият още по-малко търговски обекти – 7 млн. кв. м. Тези показатели ще се окажат най-ниските за последните 5 години.

В обзора се казва още, че заради финансовата криза в Европа ще бъде спряно или отменено строителството на около 7 млн. кв. м планирани търговски площи.

Според данни на "Кушман и Уейкфийлд" през 2008 г. в европейските страни са били изградени 9 млн. кв. м търговски площи (310 обекта). Рейтинга по изградени площи оглави Русия с 1.65 млн. кв. м и ръст от 23%. На второ място е Турция, следвана от Великобритания, Испания и Румъния. В процентно отношение най-голямо увеличение на търговските площи отбелязаха България и Румъния съответно със 76 и 63%.

Според консултантската компания кризата, която повлече след себе си спад на покупателната способност, трудности с финансирането и несигурност сред инвеститорите, ще окаже най-силен негативен ефект на пазара на имоти в Русия, Украйна и Турция. Ако преди година на тези страни се падаха 58% от проектите, сега това са само 22%.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?