Едва 82-ма карантинирани подали заявление за подвижна урна в София

Едва 82-ма карантинирани подали заявление за подвижна урна в София

Едва 82 заявления за гласуване с подвижна урна от карантинирани са подадени до този момент в София, а крайният срок за подаването им е 31 март. С право да заявят подвижна избирателна кутия са лицата, които към 4 април са поставени под задължителна карантина.

Заявленията за гласуване с подвижна урна трябва да са адресирани до общината по местоживеене на заявления за гласуване. Заявленията могат да се подават по пощата, по факс, чрез пълномощник или по e-mail, като за целта не се изисква квалифициран електронен подпис. ЦИК вече публикува и образец на заявлението.

Няма да се изисква удостоверение, че хората са карантинирани или в изолация, защото общинската администрация ще извършва тази проверка. Подвижна секция ще се разкрива при подадени заявления от поне 10 души.

Столичната община е осигурила малки кутии за подвижни урни за улеснение на членовете на комисиите. Осигурени са и защитни костюми и транспорт, съобщава БНТ.

"Има голяма вероятност тези подвижни секции да бъдат много за територията на Столична община. По данни, които имаме от РЗИ за хората поставени под карантина, ако приемем, че от 20 до 30% ще гласуват, ще заявят това желание, означава, че тези секции може би ще надвишат и над 200", обясни секретарят на Столична община Венера Милова.

По-рано тази седмица говорителят на ЦИК Димитър Димитров предупреди, че на места в страната може въобще да не бъдат разкрити секции. "Много малко хора желаят, да не кажа в някои райони въобще не желаят, да участват в мобилните секции, които ще посещават Covid изолирани. Да не кажа, че на места няма да има такива мобилни секции", каза той.

Хората, които бъдат поставени под карантина в последните три дни преди изборите няма да могат да упражнят правото си на глас, дори да искат. 

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021

Къде му е мястото на Бойко Борисов?