Едва една пета от годишния план по европрограмите е усвоена

Прогнозната сума за отписване на парите намаляла до 237 млн. евро

Зинаида Златанова, сн. БГНЕС

Едва една пета от годишния план, който България трябва да разплати по всички европейски програми, е изпълнен до момента. Най-много пари в края на годината се очертава да загубим по “Регионално развитие” и селската програма, а общо рискови са 237 млн. евро по всички европрограми към 6 юни.

 

В резултат на предприетите мерки сумата е намаляла с 35 млн. евро след предаването на властта от служебното правителство. Това стана ясно от отговора на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която отговаря за европейските фондове, по време на парламентарния контрол.

 

Досега загубите на България от европейските фондове възлизат на близо 102 млн. евро, като 90 млн. евро от тях са по селската програма, а останалите по рибарската и за трансгранично-сътрудничество.

 

Рисковете

 

Тази година се очертава загуба на средства по всички европейски програми. Единственото изключение е програма “Транспорт”, посочи Златанова. Причината е, че през 2013 г. се събират плащания по две финансови години 2010 и 2011 г. по правилото n+2/ n+3.

 

Най-много пари към момента се очертава да загубим по оперативна програма “Регионално развитие” - между 73 и 123 млн. евро, стана ясно от думите на Златанова.

 

След нея веднага е Програмата за развитие на селските райони с около 100 млн. евро.

 

Топ три се затваря от програмата за безработните “Човешки ресурси” със 70 млн. евро.

 

По програмата за бизнеса “Конкурентоспособност” се очертава загуба на средства от 50 млн. евро, а по “Околна среда” рискови са близо 30 млн. евро.

 

По-малки са сумите по програмите за администрацията, но те са и с най-малкия бюджет. Като рискови по “Административен капацитет” се оценяват 5 млн. евро. Малко повече са по “Техническа помощ", от която се плащат заплатите на администрацията – 8.7 млн. евро.

 

Мерките

 

От обясненията на Златанова стана ясно, че правителството на Пламен Орешарски просто изпълнява мерките, предприети от служебния кабинет за спасяване на парите.

 

Златанова отчете тройното увеличаване на авансовото плащане и на междинните – до 95% от стойността на договора. Тази мярка беше взета още по времето на кабинета на Марин Райков.

 

Ако се наложи, ще се пристъпи към корекция на текущи проекти и схеми, които не реализират необходимия напредък в изпълнение на заложените цели, каза Златанова и така стана ясно, че все още не са прекратени рискови договори, заради които буксуват програми.

 

За това е нужно политическо решение, каквото и служебното правителство не намери смелост да вземе. Причината е, че се засягат много освен политически и бизнес интереси.

 

Годишният план изпълнен на една пета

 

Годишният план по еврофондовете е изпълнен едва на една пета, въпреки че вече е минала близо половината от годината, стана ясно от данните, изнесени от министър Златанова.

 

За 2013 г. България трябва да сертифицира общо 1.038 млрд. евро до края на годината. Към 31 май са изпълнени 21% от тази цел, каза Златанова.

 

Средствата, които трябва да бъдат разплатени по отделните програми през тази година, са следните: по “Транспорт” - 838 млн. евро, по “Околна среда”- 471 млн. евро, по “Регионално развитие” - 681 млн. евро, по “Конкурентоспособност” - 520 млн. евро, по “Човешки ресурси” - 543 млн. евро, по “Административен капацитет” - 81 млн. евро и по “Техническа помощ” - 25.5 млн. евро.

 

По програмата за развитие на селските райони трябва да бъдат одобрени плащания от Брюксел за 398 млн. евро, а по рибарската програма - 13 млн. евро.

 

По програмите за трансгранично сътрудничество трябва да бъдат сертифицирани за България-Сърбия - 4.8 млн. евро, за България-Турция - 4.1 млн. евро и за България-Македония 2.7 млн. евро.

 

Загубите досега са 102 млн. евро

 

Загубите досега от различните европейски фондове възлизат на общо 102 млн. евро.

 

От тях 90 млн. евро са по селската програма, по която бяха загубени 39 млн. евро по бюджета за 2009 г. и още 51 млн. евро по бюджета за 2010 г.

 

Загуби имало и по програма “Рибарство”, като те възлизат на над 4 млн. евро по бюджета за 2009 г.

 

Натрупани загуби от две поредни години има и по програмите за трансгранично сътрудничество, но техният размер е малък, защото и бюджетът на програмите е малък. По програмата “България-Сърбия” и “България-Турция” загубите досега възлизат по на 1.4 млн евро за всяка една от програмите. По програмата “България-Македония” сме загубили около половин милион евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?