Едва малко над 13% от учителите са мъже

Малко над 13 процента са мъжете учители в българското училище и това е доста притеснително, каза заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева в четвъртък по време на конференция по проекта "Равенството в синдикалните структури".

По думите ѝ "изключително малко и ниско, като процент, е присъствието на мъжете в учителската професия у нас".

Няма много мъже и сред директорите на училищата у нас, каза Кастрева, цитирана от БТА. Тя допълни, че в средното ни образование има превес на жените, на всички нива - като учители, но и като ръководни кадри - помощник-директори и училищни директори.

Според Ваня Кастрева имаме добра нормативна уредба за равнопоставеността на половете в образователната ни система, но трябва да се гарантира спазването ѝ.

Ниските заплати са водещ фактор за това да има малко мъже учители у нас, друг фактор е общата икономическа криза, коментира заместник-министърът на образованието. Кастрева е на мнение, че трябва да помисли не само за психоклимата в учителската професия, а и за възпитателния ефект от присъствието на учителя за ученика.

В центъра на образователната система са децата и учениците, а липсата на типа поведение, което носят мъжете, като отношение към света, безспорно се отразява негативно на децата и учениците, посочи Кастрева.

Председателят на СБУ Янка Такева обяви, че учителите у нас са над 85 000, като 86 процента от тях са жени. Най-много са учителите на възраст между 50 и 60 години, а учителите от 30 до 34 години са само 5000, отбеляза Такева. По думите ѝ намалява интересът на младите хора към учителската професия заради недобрия ѝ социален статус и ниските заплати.

Споделяне

Още от България