Едва приет, правилникът на парламента ще бъде променен

Правилникът за дейността на Народното събрание вероятно ще бъде променен, стана ясно в четвъртък, само ден след като документът бе приет в пленарната зала.

Ремонтът на текстовете се налага, защото ще бъде закрита новосъздадената комисия за инвестиционно проектиране, по аналог с новото министерство, което произлезе от МРРБ. Народните представители от левицата, по неофициална информация, поставили ултиматум на лидера си за закриването на този помощен орган.

“Не само, че създадохме едно напълно кухо министерство, за да удовлетворим ДПС, а сега да направим и комисия, която съвсем нищо няма да прави”, обясниха народни представители от БСП.

Според източници на Mediapool до седмица ще бъде внесена поправка в правилника на парламента, която да ликвидира тази комисия. “Толкова е безполезна, че дори искахме да я дадем на ГЕРБ, защо изобщо да я създаваме”, заявиха депутати.

Въпросът за комисията, а и за самото министерство на инвестиционното проектиране нагнетило напрежение на заседанието на парламентарната група на левицата, продължило близо 3 часа във вторник. Депутати се обявили срещу идеята за създаване на министерството, приета под натиска на ДПС.

Станишев се опитал да стегне партийните редици и да засили парламентарната дисциплина, съобщи “Дневник”. Насреща си получил критики от ядосани депутати, че липсва диалог с ръководството и не е ясен принципът, по който се разпределят постовете във втория ешелон - зам.-министри и областни управители, разказаха участници в заседанието.

 

"Не съм продал партията", заявил Станишев и уточнил, че чувал такива гласове. Преговорите с нашите партньори са тежки, но са принципни, не са сделка, казал още той, разказаха депутати. В левицата обаче все по-често си говорят, че започват да приличат на ГЕРБ от времето им в управлението - дисциплинирано натискат бутона за гласуване в пленарната залата и само един или двама на върха на партията знаят за какво става въпрос.

 

Заседанието на групата е било посветено на приемането на неин вътрешен правилник. Най-оспорваният текст е било предвиденото в него задължение внасяните законопроекти да са получили предварително одобрение от парламентарната група. Това нарушава конституционните ни права на народни представители, възразили част от депутатите на сбирката. Това наложило повторното им събиране днес, в четвъртък, и в крайна сметка е било решено законодателните им инициативи да се съгласуват с останалите им колеги в левицата - каква по същество е промяната и какъв би бил ефектът от нея.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?