Едва в 7 секции в Турция ще се гласува за референдум

Едва в 7 секции в Турция ще се гласува за референдум

Централната избирателна комисия (ЦИК) съкрати секциите за националния референдум в Турция от 21 на 7, съобщи в днешния си брой в. "Сега". Решението е взето по искане на Министерството на външните работи, от където посочват като причина "съображения от техническо естество".

За очакваната слаба активността в южната ни съседка се разбра още в края на септември, когато изтече срокът за подаване на заявления за образуване на секции от нашите сънародници там, и се оказа, че има само 40 заявки. За сравнение преди парламентарните избори 2014 г. от Турция бяха подадени около 2700 заявления. Това заедно с новите изборни правила, които улесняват образуването на повече секции, даде възможност там да се открият 136 места за гласуване, или около една трета от общия им брой извън страната (428).

В началото на този октомври външно министерство и изселническите организации в Турция си размениха писма, от които се разбра, че съседите ще искат намаляване на предварително планираните секции заради предстоящите при тях избори на 1 ноември и "невъзможност за оказване на логистично и административно съдействие". Министерството на външните работи съобщи на ЦИК, че по тези причини ще се наложи да се заличат всички секции извън дипломатическите и консулските ни представителства.

Така за референдума ще се открият само 7 секции - две в посолството ни в Анкара, две в генералното консулство в Истанбул, една в Генералното консулство в Одрин и две в консулската канцелария в Бурса, съобщава в. "Сега".

Споделяне

Още от Национален референдум 2015