Едвин Сугарев напусна СДС и политиката

Напускам Националният съвет на СДС, напускам партията, напускам политиката. Това заяви Едвин Сугарев, който видимо развълнуван си тръгна от заседанието на Националния съвет на СДС, два часа и половина след неговото начало.

Официалната тема на днешното заседание беше предстоящият вот на недоверие към кабинета Сакскобургготски, както и подготовката за местните избори. След острите критики на Едвин Сугарев към политиката на партийното ръководство, преди три седмици беше решено той също да бъде изслушан от Националния съвет. Лидерът на СДС Надежда Михайлова тогава получи единодушната подкрепа на НИС и на парламентарната група, а Сугарев бе определен като човек, който работи против интересите на СДС.

На най-близкия кръг на Надежда Михайлова не се наложи да се изправя в нейна защита, тъй като са се намерили много желаещи от местните структури, които да заклеймят Сугарев.

Днес Едвин Сугарев бил обвинен от колегите си в талибански действия, в компрометиране на идеята за новия проект на СДС и затова, че пречи на партията с призивите за напускане на парламента и улични протести.

Участници в заседанието твърдят, че не е бил обсъден нито един от въпросите, повдигнати от Едвин Сугарев - за доверието към СДС, за проблемите в партията и т.н. За сметка на това Националният съвет се оказа на едно мнение с една от най-радикалните идеи на Сугарев - за предсрочни парламентарни избори и от днес обяви официално този курс.

Иван Костов защитил Надежда

Сугарев: Нямам нерви

"Току-що заявих, че напускам НС, СДС и прекратявам завинаги всякаква политическа и обществена дейност. Което значи: и Гражданския комитет "14 декември". Съжалявам - знам, че звучи предателски, но нямам нерви. Известно време няма да се появявам никъде - нито в София, нито в близост до телефон. Жалко - но ми дойде наистина много, а и здравето ми вече не издържа. Предайте на Пламен (Даракчиев - б. ред.) същото - плюс че няма да има дискусия, освен ако не поискат да я направят без мен; и че трябва да си изберат нов лидер. Еди"

Писмото на Едвин Сугарев е получено по електронната поща в редакцията на в."Седем" в 12,53 ч. днес

Пред журналистите Сугарев заяви, че никой не го е защитил, а най-остро срещу него се е изказал бившият лидер на партията Иван Костов, който най-твърдо защитил Надежда Михайлова. Според източници от НС, обаче, най- зле за Едвин Сугарев се изказал Йордан Соколов, който го сравнил с Евгений Бакърджиев и Христо Бисеров.

Костов заявил, че Надежда Михайлова е лицето на СДС и който не приема лидера, не приема решенията на Националната конференция на партията. Той също така изтъкнал, че има търгаши, които търгуват с политическото тяло на СДС за материални изгоди или от суета и Едвин Сугарев е от втория тип. Затова хора като Едвин Сугарев трябва да бъдат игнорирани и да не се взема под внимание тяхната позиция, посочил Костов.

Сугарев подкрепи Надежда Михайлова за лидер на СДС през март 2002 г. и за кратко стана неин заместник. Той напусна поста заради конфликт с Михайлова след като настоя СДС да се извини на българите за избора на главния прокурор Никола Филчев и предшественика му Иван Татарчев. В края на м.г. Едвин Сугарев оглави гражданския комитет "14 декември", а от месец насам стана и главен редактор на в. "Седем".

Лидерът дебатира само с лидери, не с членове на НС

Комитетът наскоро поиска публичен дебат по проблемите на СДС и страната с ръководството на партията. Днес Иван Костов отхвърлил тази идея с мотива, че лидерът на една партия не дебатира с членове на Националния съвет, а с лидери на други политически сили.

Бившият премиер казал още, че разделено и изпълнено с противоречия СДС няма интерес от предизвикване на предсрочни парламентарни избори, затова партията трябва да се стегне и да има план за това. Той обаче подкрепил курса към предсрочни избори, защото това щяло да консолидира партията.

Зам. - председателят на СДС Екатерина Михайлова не нападна Сугарев, казаха депутати. Тя посочила, че щом има критики, значи има слабости в партията и тя не излъчва силни послания.

Михайлова: Сугарев може да намери и друг подслон

Лидерът на СДС не пожела да коментира напускането на Едвин Сугарев с обяснението, че това е негово лично решение и тя уважава този избор. СДС няма да престане да съществува, каза тя в отговор на въпрос как ще се отрази случилото се на партията.

Според Михайлова Едвин Сугарев активно участвал в днешния дебат в НС - направил изказване, слушал аргументите на другите участници. Според други мнения обаче Едвин не е излагал обстойно аргументите си. Той обяснил, че чрез критиките си искал да предизвика шокова терапия в СДС и бил доволен от ефекта, но решил да напусне партията след всичко, което чул по свой адрес.

По думите на Михайлова "малко изненадващо" дошло напускането на Едвин Сугарев, защото неговите идеи съвпадали с вижданията на останалите членове на НС на СДС, с изключение на предложението за напускането на парламента.

"Може би ще намери някъде другаде подслон, не зная", заяви още Михайлова по адрес на Сугарев без да уточни какво има предвид.

При издигането на Едвин Сугарев за член на ръководството на СДС, Надежда Михайлова го определи като високо морален човек. Запитана днес дали може да определи постъпката на Едвин Сугарев като морална или не, Михайлова отговори: "Аз оценявам правото на един човек да бъде съгласен или несъгласен с една или друга теза. Уважавам, когато този дебат се води с аргументи, както беше тук".

Запитана дали е благодарна на Иван Костов за неговата подкрепа по време на днешното заседание, Надежда Михайлова каза "Разбира се, че съм доволна от подкрепата на всички в Националния съвет, защото това е подкрепа не за лидера - това е подкрепа за политиката. Това е много по-важно, защото една политика не се прави само от лидера, а от органите на партията, от нейния парламентарен отбор, парламентарната група. Така че единственото и консолидацията на партията за мен е най-високата оценка и бих казала, че я изваждам пред скоби пред всичко останало", заяви Михайлова.

В редица свои изявления и статии през последните месеци Едвин Сугарев критикува ръководството на партията за неадекватната политика, за невъзможността да възстанови доверието, за продължаващата практика на клиентелизъм, този път олицетворявана от фигури като Антоан Николов, както и за непоследователното поведение на СДС към управляващите и БСП.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?