Efbet предлага 8.5 млн. лв. годишно на "Левски", ако Божков напусне

Васил Божков и Цветомир Найденов от "Ефбет"

Букмейкърската компания Efbet официално е предложила на "Левски" финансова помощ в размер на 8.5 милиона лева на година, ако собствеността върху клуба се смени. В писмото до отбора не се посочва на кого трябва да бъде прехвърлена собствеността, но е посочена сумата под формата на спонсорство при евентуално изпълнение на условието.

Това са близо половината от парите, необходими за годишната издръжка на отбора. "Така поставеното условие е изцяло в компетенциите на мажоритарния собственик на клуба", уточнява оперативното ръководство на "Левски".

"ПФК Левски“ активно търси решение за гарантиране на финансовата си стабилност и оценяваме всяко реално предложение, което може да бъде изпълнено и да помогне на отбора", се казва в съобщението.

Преди пет дни един от собствениците на Efbet- Цветомир Найденов, анонсира, че компанията му е готова отново да стане основен спонсор на "Левски", ако от клуба си тръгне сегашният му собственик Васил Божков.

"Ако в "Левски" се махне сегашният спонсор, ние ще се върнем като генерален спонсор. Бяхме такъв на отбора година преди Божков. А само спонсор - 6 години преди това. Давали сме над 1.2 милиона на година", каза Найденов в ефира на бТВ.

Той заяви, че няма как да бъде собственик на "Левски". "Аз съм от ЦСКА. Няма как да стана собственик на Левски", каза Найденов. Той е един от акционерите в алтернативното "ЦСКА 1948", което се създава във Втора лига. В момента Efbet e основен спонсор на българското футболно първенство, чието най-високо ниво дори се нарича Efbet лига.

Положението в "Левски" е зле

Преди два дни изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев обяви, че финансовото бъдеще на клуба е крайно неясно. Той разкри, че в сметката на клуба има 200 000 лева, а задълженията са в размер на 17 милиона. Краткосрочно клубът разчита на приходи от продажбата на билети и абонаментни карти, но за тази цел феновете трябва да се мобилизират.

"Левски" работи за откриване на дарителска сметка. Целта е да се събират средства, с които да се осигуряват по 143 хил. лева месечно, които да отиват за споразумението за разсроченото плащане на задълженията към НАП.

Пред две седмици на среща с привърженици на "Левски" премиерът Бойко Борисов заяви, че запалянковците трябва вземат акциите и управлението на "Левски". Феновете обаче са разделени по въпроса, а и съдбата на акциите зависи от Божков, а не от феновете.

Efbet стана трамплин за атаката срещу Божков

Братята Цветомир и Боян Найденови стоят зад сигнала до прокуратурата за укриване на такси от страна на хазартния бизнес на Васил Божков. Техните действия предшестваха акцията на прокуратурата срещу един от най-богатите българи, който успя да напусне страната преди да бъде арестуван и сега се намира в Обединените арабски емирства.

Срещу Васил Божков има повдигнати седем обвинения, включително за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. Основната линия на работа е за данъчни престъпления. Прокуратурата говори за дължими суми на държавния бюджет в размер насд 500 млн лв. Отделно бизнесменът е разследван по друго дело за убийства и изнасилвания

Васил Божков отрича всичко това и твърди, че целта е да бъде "ликвидиран", а бизнесът му – отнет. Държавата наистина отне частния лотариен бизнес на Божков, след като се създаде държавен монопол през Закона за хазарта, въпреки че конституцията не дава такава възможност.

Докато Efbet подаваше сигнал срещу бизнеса на Божков в прокуратурата през декември, самият бизнес на братята Найденов бе обект на медийни атаки в "Труд", "24 часа" и редица онлайн издания.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт