Ефектът от преселението на администрация ще дойде след петилетка

Към всеки чиновник ще се подхожда индивидуално, без да се стресира

БГНЕС

Ефектът от преместването на държавната администрация в провинцията, което се прави без предварителни разчети, ще дойде след четири-пет години. Към всеки чиновник ще ще подхожда индивидуално за да не се стресира. За разлика от служителите в икономическото министерство, които отговарят за туризма и са против местенето в Пловдив, тези в агенцията по рибарство били готови да отидат в Бургас. Това става ясно от стенограмата на правителството.

"Постепенно това като го правим, местните, които завършват, които учат, така в следващите четири-пет години, тогава ще започне да дава резултат, когато вече тези, които са сега на възраст, започнат да излизат в пенсия, младите хора започнат да навлизат там. Ефектът ще дойде след четири-пет години. Така че има неща, които търсим като краткотраен ефект, защото са важни. Има други, които с времето съм убеден, че ще станат", казва премиерът Бойко Борисов. По думите му изпълнението ще покаже - дали хората ще приемат преместването еднозначно.

Според премиера “всеки експерт или всеки нормално мислещ човек” подкрепя решение за деконцентриране струпването на администрация в София. “Но и всеки един казва - да, но обмислете го добре, защото човешки съдби са, плавно, бавно и точно такова е и нашето решение. Затова ние казахме в рамките на четири-пет години ще тече този процес, докато за всеки един индивидуално не стане възможно преместване", допълва Борисов.

Земеделският министър Мирослав Найденов обяснява, че е разговарял със служителите в агенцията по рибарство. “Няма съпротива, каквато разбрахме, че в някои от другите администрации има”, казва министър Найденов. Той допълва, че имат готовност за местенето и смята, че за около месец ще направят промените в Закона за рибарството и аквакултурите, за смяна на седалището на агенцията от София в Бургас.

Премиерът Борисов заръчва на министрите си “много внимателно, искам да подходите индивидуално към всеки един човек в тези агенции”, така че добрите специалисти да останат на работа и ако не искат да се местят да отидат в друго ведомство в София.

Министър Найденов обяснява, че в столицата ще остане териториално поделение на Агенцията по рибарство и аквакултури с около 30 служители, което ще отговаря за дейността на територията на Софийска област. В цялата агенция работят около стотина души. Други, които не искат да се местят пък ще бъдат пренасочени към фонд “Земеделие”.

Според финансовият министър Симеон Дянков преместването на агенцията по рибарство ще бъде оценено и от бранша. Причината е, че 72% от риболова в България се извършва в Бургаска област, а над 80% от разрешенията, които тази агенция дава, са на територията на Бургаска област. “Така че има смисъл тази агенция да е в Бургас и смятам, че от гледна точка на леснотата на услугата ще го оценят самите рибари”, казва Дянков.

Ръководството на агенцията има повече дни в Бургас като командировки към днешна дата, посочва министър Найденов.

“Особено лятно време съм убеден, че ръководството на агенцията много често се командирова не само в Бургас, но и в Созопол най-вероятно, и в Приморско също така, сигурно и в Слънчев бряг - риби много по това време на годината", коментира премиерът.

Министърът по еврофондовете пък ще направи доклад за бъдещото преместване на държавните структури в провинцията, като за целта ще се ползват европейски средства. “Докладът не детайлизира за конкретни агенции, а представя европейския и част от световния опит и този опит показва, че плюсовете от такава една държавна и административна политика с времето са много повече от минусите, защото осигуряват едно много по-равномерно разпределение на активите на държавната администрация и главно на човешкия ресурс”, казва министър Дянков. По думите му това показвал опитът на Холандия и Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от България