"Ефектът Шулц" отслабна: Партията на Меркел води с 8% пред социалдемократите

Християн-демократите се надяват регионални избори тази седмица да им дадат нов импулс

"Ефектът Шулц" отслабна: Партията на Меркел води с 8% пред социалдемократите

Подкрепата за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) падна под 30 процента 5 месеца преди парламентарните избори. Това показват резултатите от социологическо проучване, цитирано от информационните агенции в четвъртък.

Ако изборите в Германия бяха тази седмица, социалдемократите биха получили 28 процента, с 2 на сто по-малко в сравнение с преди седмица, и биха останали на цели 8 пункта след блока Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС). Рейтингът на ХДС/ХСС е без промяна, като за консервативния блок биха гласували 36 процента от запитаните, показва изследването, което е изготвено от социологическия институт "Форса" по поръчка на списание "Щерн" и телевизия РТЛ.

По 8 процента от анкетираните биха гласували за евроскептичната "Алтернатива за Германия", Зелените и Лявата партия. Свободната демократическа партия би получила около 7 пункта.

Ако канцлерът се избираше с преки избори, Ангела Меркел би събрала 47 процента, а кандидатът на ГСДП Мартин Шулц - 28 процента. Според проучването Меркел е увеличила преднината си в сравнение с преди седмица, а Шулц губи 2 пункта.

Изследването е било проведено сред 2500 германски граждани.

Агенция ДПА отбелязва отслабването на т.н. "ефект Шулц". Така анализаторите в началото на годината нарекоха скока в рейтинга на ГСДП след завръщането в германската политика на бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц.

Агенцията припомня как през март "ефектът Шулц" се провали в провинция Саар, където избирателите предпочетоха Християндемократическия съюз. Това беше първият изборен тест за Мартин Шулц, популярния нов лидер на ГСДП, отбелязва ДПА.

Предстои поредният регионален изборен тест

Консерваторите на Меркел се надяват да използват този импулс, за да надградят на други регионални избори тази седмица - този път в най-северната германска провинция, Шлезвиг-Холщайн, по-малко от пет месеца преди федералните парламентарни избори, които може да осигурят на канцлера четвърти пореден мандат.

Шлезвиг-Холщайн е преобладаващо протестантски регион с около 2,3 милиона избиратели. Понастоящем ХДС води в анкетите с 33 процента. Това е още един признак, че Меркел е в състояние да отклони заплахата от съживяване на ГСДП с Шулц на парламентарните избори на 24 септември. Левоцентристката ГСДП, която сега управлява на регионално равнище заедно със Зелените и Асоциацията на избирателите в Южен Шлезвиг, регионална партия на датското и фризийското малцинство, изостава от консервативния си съперник с четири пункта и може да разчита в неделя на подкрепа от 29 на сто.

Тези данни са от проучване на ИНСА от миналата седмица по поръчка на вестник "Билд". Те показват също, че предпочитаният от ХДС коалиционен партньор, либералната Свободна демократическа партия (СДП), има очакван 10-процентен дял от гласовете в провинцията. Така съюзът между двете десноцентристки партии става по-вероятен.

До миналата седмица анкетите сочеха, че ГСДП може би ще успее да подобри резултата си отпреди пет години и да запази властта в Шлезвиг-Холщайн. И ГСДП, и Зелените обаче изразиха нежеланието си да влязат отново в коалиция.

Меркел бе много пряма в предизборната кампания в Шлезвиг-Холщайн. Тя атакуваше действащото регионално правителство, оглавявано от Торстен Албиг, за слабия напредък в инфраструктурните проекти в провинцията, които по думите ѝ се придвижват "със скоростта на охлюв".

Коментатори твърдят, че Меркел е силно ангажирана с успешния резултат за ХДС на север и че спечелването на достатъчно гласове за съставянето на следващото правителство би било повратна точка преди националните избори. "За първи път откакто Меркел стана канцлер през 2005 г., нейният ХДС може да си възвърне една от многото федерални провинции, които бяха загубени през това време", написа миналата седмица в редакционна статия консервативният вестник "Велт". Въпреки че от 12 години оглавява коалиции на национално ниво, понастоящем ХДС е в правителствата на само седем от 16-те германски провинции.

Обществената подкрепа за Меркел достигна историческо дъно през 2015 г. след решението ѝ да отвори границите на Германия за стотици хиляди бежанци. В резултат дясната партия "Алтернатива за Германия" (АГ), създадена през 2013 г., съумя да влезе в единайсет провинциални парламента.

Подкрепата за АГ достигна своя връх миналата година, но сега тя, както показва и последната анкета, е спаднала до 8 на сто на национално ниво на фона на вътрешните борби и новината, че партийният лидер Фрауке Петри няма да се кандидатира на федералните избори. Според анкета на ИНСА АГ ще вземе в Шлезвиг-Холщайн достатъчно гласове, за да прескочи петпроцентовата бариера за влизане в регионалния парламент. Всички политически сили в провинцията обаче заявиха ясно, че няма да влязат в коалиция с тази партия.

Резултатите от изборите в неделя ще дадат най-новите индикации за силите на двете водещи партии в Германия. Вниманието обаче бързо ще се пренасочи към други провинциални избори - в Северен Рейн - Вестфалия следващата седмица. Изборите в тази най-многолюдна германска провинция ще бъдат последните и най-важните преди вота на 24 септември.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?