Ефективната стачка в "Мини Марица Изток” продължава

Продължава стачката в "Мини Марица Изток". Тя започна със застъпването на нощната смяна в 20.00 часа в неделя. Обявените от миньорите причини са отказът на ръководството да изплати допълнителни възнаграждения въпреки поетите от него ангажименти в подписания наскоро колективен трудов договор.

Водените повече от месец преговори не доведоха до компромис. Кореспонденция на АФП от страната съобщава, че в неделя вечерта е обявено началото на стачка в най-голямото минно предприятие в България, което е държавно и доставя 90% от въглищата за топлоелектрическите централи в България.

Цитира се изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че "няколко хиляди работници засягат интересите на милиони българи", визирайки вероятното увеличение на сметките за електричество. Той уточнява, че загубите от стачката ще бъдат между 2 и 3 милиона лева дневно.

Близо 80 на сто от миньорите от нощната смяна в трите рудника на "Мини Марица-изток" стачкуват ефективно. Ръководството на мината е готово да плати допълнителни средства заради изработения повече добив на въглища през миналата година, но само на пряко заетите в производството, съобщиха по-рано днес от дружеството.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?