Ефективни присъди за 8 катаджии, обвинени в корупция

Осъдените са част от общо 27-ината задържани при акция "Палките"

Ефективни присъди за 8 катаджии, обвинени в корупция

Апелативният спецсъд постанови ефективни присъди за общо 8 пътни полицаи, задържани преди 7 години при акцията, добила известност като "Палките".

Униформените бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, сформирана с цел да събира подкупи от шофьори.

На първа инстанция Специализираният наказателен съд оправда в края на 2016 г. и 12-имата подсъдими по делото. Това решение обаче бе отменено в края на миналата седмица от втората инстанция.

Апелативният спецсъд обаче осъди двама от подсъдимите на 4 години затвор, други трима – на по 3 години и шест месеца, а останалите трима – на по 3 години. За всички тях съдът постанови и лишаване от право да заемат длъжност в органите на МВР и да упражняват професията полицай за срок от 5 години.

Наложени са им и глоби в размер от 3000 до 4000 лв., съобщиха от държавното обвинение. Решението на Апелативния спецсъд обаче не е окончателно и моцже да се обгжалва пред Върховния касационен съд (ВКС).

Въпросната акция "Палките", проведена на два пъти през 2011 г., бе кръстена така заради данни, че част от арестуваните са криели събираните от тях подкупи в специални палки с винт. При първото издание на операцията бяха заключени общо 10-има катаджии от Пазарджик и Пловдив.

Няколко месеца по-късно бе задържана цяла смяна служители на столичната "Пътна полиция" – общо 17-има души. В крайна сметка съдът освободи от ареста всички задържани, а пред магистратите бяха изправени само 12-има от първоначално обвинените.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?