Ефективни присъди за тримата убийци на клошар в "Гранд Мол" Варна

Ефективни присъди за тримата убийци на клошар в "Гранд Мол" Варна

За втори път Варненският окръжен съд призна за виновни тримата охранители пребили до смърт клошаря Нягол Петров през март 2015 г. в "Гран Мол" Варна.

Най-голямото наказание от 11 години и 4 месеца затвор получи Ангел Николов, а съучастниците му Красимир Димитров и Цветан Маринов бяха осъдени на по 10 години, съобщиха от Варненският окръжен съд.

Наказанията им са намалени с една трета, след като държавното обвинение и защитата на подсъдимите се съгласиха да бъде приложена процедурата за съкратено съдебно следствие.

Присъдите не са окончателни и подлежат на обжалване пред Апелативният съд във Варна.

Делото за убийството на Нягол Петров, извършено преди 3 години, се гледа от нов съдебен състав на Варненския окръжен съд, след като бе върнато от възивната инстанция за ново разглеждане в края на януари 2018 г.

В днешното съдебно заседание държавното обвинение настояваше за присъди близки до максималния размер за този вид престъпление. Прокуратурата поиска затвор от 19 г. за Ангел Николов, 18 години за Красимир Димитров и 17 години за Цветан Маринов.

Защитата на подсъдимите оспори убийството да е извършено с умисъл и посочи, че тримата мъже да изпълнявали заповедите на прекия си началник, който е свидетел по делото.

Убийството на клошаря Нягол Петров стана на 14 март 2015 г. Тогава подсъдимите Ангел Николов (сега на 28 г. от Кърджали) и Красимир Димитров (сега на 26 г. от Ямбол) от охранителната фирма "Джи Ем секюрити" били уведомени по телефон от началник смяната, че на тяхното ниво има лице с вид на клошар, което просело пари. Било им разпоредено да го изведат от сградата, се казва в съобщението на Варненския окръжен съд.

Охранителите отвели Нягол Петров на "ниво -1" пред залата за видеонаблюдение. Двамата подсъдими започнали да стават агресивни, да бутат и да дърпат мъжа, с цел да го откажат от бъдещи посещения в мола. Започнали да отправят обидни думи към него и да му се подиграват, е посочено в съобщението на Варненския окръжен съд.

Според него имало е негласно правило сред охранителите, лица с недобър външен вид или във видимо пияно състояние да бъдат "респектирани", след това да бъдат извеждани извън сградата. Респектирането целяло лицата, спрямо които се прилага да се въздържат от бъдещи посещения, се казва в съобщението на съда.

Според обвинението именно пред залата за видеонаблюдение охранителите нанесли побой на жертвата. През това време охранителят Ангел Николов снимал с мобилния си телефон някои от издевателствата. При всеки опит на жертвата да избяга от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по тялото продължавал, твърди прокуратурата.

Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването, е отчела над 57 удара по тялото на Нягол Петров, които са довели до смъртта му.

Според разширения петчленен съдебен състав на Варненския окръжен съд убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития, с особена жестокост и по хулигански подбуди.

Тримата мъже ще изтърпят наказанията при първоначален строг режим, като времето, в което лицата са били задържани под стража ще бъде зачетено.

Съдът оправда Ангел Николов, Красимир Димитров и Цветан Маринов по обвинението да са извършили деянието в качеството им на длъжностни лица, както и пострадалия Нягол Петров да е бил в безпомощно състояние, е посочено в съобщението на съда.

Споделяне

Още от България