mediapool.bg Ти си това, което четеш
#kleta maika balgariq

Ефектно театро "Всички срещу ДПС" не допусна агитация на майчин език

Хюсеин Хафъзов бил готов да лежи в затвора, но да агитира на турски; Волен Сидеров "сезира" прокуратурата
Екип на Mediapool | 12:40 | 14 февруари 2014 | 27 коментара

При гласуване "всички срещу ДПС", разделило народните представители не на партиен, а на етнически признак, парламентът отхвърли в петък предложението предизборната агитация да се води на език, различен от българския, при осигурен превод. Както се полага, "дебатът" премина зрелищно, като подгряваща акция за предстоящите избори, а част от действащите лица преиграха с риториката. В залата се чуха обвинения в дискриминация и "потисничество", готовност на депутати от ДПС да жертват свободата си за майчиния език, последвани от истерични призиви на "Атака" прокуратурата незабавно да се самосезира.

Ако беше приет, текстът на ДПС на практика щеше да легитимира досегашната обичайна практика на политиците от партията да агитират на турски през свои избиратели. Досега това е ставало без превод на български. Пристъпвайки законовата забрана, ДПС винаги чинно са си плащали глобите. Преди дни лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че е платил санкция от 2000 лв. за предизборна агитация на майчин език.

Едночасовото театро, което се разигра при обсъждането на текста в петък, приключи с достоен финал – депутатите от "Атака", ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала и работата на парламента приключи поради липса на кворум.

ДПС отказа на БСП да се разграничи от "крайните квалификации" на Хафъзов

След бурното заседание на парламента в петък, когато мнозинството от БСП гласува заедно с "Атака" и опозиционната партия ГЕРБ срещу искането на ДПС да се разреши предизборна агитация на майчин език с превод на български, двете съуправляващи партии влязоха в допълнителни задочни пререкания. Преди това заседанието на парламента бе преждевременно прекъснато, тъй като депутатите на ГЕРБ и "Атака" напуснаха демонстративно заради изявление на народния представител от ДПС Хюсеин Хафъзов. Последният обвини ГЕРБ, БСП и "Атака" в дискриминация и "потисничество" и се зарече да агитира на майчин език и да лежи в затвора за това.

Последва заседание на ПГ на Коалиция за България, след което местник-председателят на групата Янаки Стоилов поиска ръководството на ДПС да се разграничи от изказването на своя депутат.

Още

Преди началото на заседанието от ДПС не се регистрираха и изчакаха да бъде достигнат кворум, след което влязоха в залата. Поисканата от партията законова промяна бе отхвърлена с гласовете ГЕРБ, "Атака" и болшинството депутати от БСП.

Местан: Давате основания българите в чужбина да бъдат дискриминирани

Лютви Местан заяви, че приетият текст не е просто дискриминационен и не само, че не защитава българския език, но и откровено го застрашава. Според него така се дава право на други държави, в които живее българско национално малцинство, то да бъде обект на дискриминационно отношение.

"Забранявайки използване на други езици в хода на една предизборна кампания, вие казахте на националните парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език. Каквото ти е отношението към вътрешните малцинства, такова отношение ще искаш към българското малцинство в чужбина”, предупреди той.

"Ако за евроизборите листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на какъв език ще води той кампанията си?”, запита Местан заключи: "Къде има такова ограничение в Европа? Срам и позор за парламента на европейска България”, заключи Местан.

Хафъзов срещу "потисничеството": Готов съм да лежа в затвора

Парламентът обаче бе "взривен" от провокативното изказване на колегата му Хюсеин Хафъзов, който заяви, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските депутати.

"Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна, без значение вашето отношение към демокрацията. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите. Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам - следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната”, каза Хюсеин Хафъзов, чиито думи бяха заглушени от силни освирквания.

След неговото изказване депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарната зала. Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум. След поименна проверка, поискана от "Атака", се оказа, че в пленарната зала присъстват 111 народни представители.

Волен Сидеров: Прокуратурата да се самосезира

Волен Сидеров, чиято формация вече десет месеца осигурява с гласовете си управлението на БСП и ДПС, заяви в кулоарите, че ДПС е антиконституционна партия и призова прокуратурата да се самосезира заради "това очебийно антибългарско и антидържавно изказване”.

"Освен, че бяха допуснати много назначения на ДПС, които дразнят хората, областни управители и други, това изявление със сигурност ще запали негативна обществена реакция, ще има изостряне на отношенията“, каза Сидеров, чиято партия също като ДПС черпи електорален ресурс за сметка на етническото противопоставяне.

"Прокуратурата, в някои случаи, е много бърза, сега ще видим дали ще реагира на това очебийно антибългарско и антидържавно изказване. Би трябвало да реагира и да се поиска имунитетът на Хюсеин Хафъзов“, допълни Сидеров.

Разяснения за Осман Калъч и Ахмед Давутооглу

Депутати от "Атака“ казаха, че Осман Калъч е осъден за шпионаж, а Ахмед Давутооглу е името на външния министър на Турция.

Притеснения за цитираните от Хафъзов герои имаше и Янаки Стоилов от БСП.

"Ще се радвам, ако намерите начин да кажете, че не сте имали предвид представител на друга държава, защото едното име е свързано с доктрината за неоосманизма, към която България не може да има съпричастност", коментира Стоилов, намеквайки за външния министър на Турция Ахмет Давутоглу, който се смята за създател на доктрината за неоосманизма.

"През историческите моменти в страната е имало български граждани, които са се борили за своите права. Взимайки отношение по темата, аз изразих готовност да следвам техния път, имайки предвид български граждани, които са дали дан за свободата. Изредих името на Осман Кълъч, който е лежал 16 години в български затвор. Ахмед Даутоглу е български гражданин, роден в България от село Иглика, област Шумен, също е лежал в българските затвори. Той е бил репресиран заради своята религия и етническа принадлежност. Има книга, написана за това какво е преживял. Нури Адалъ е български гражданин, който е бил подлаган на рестрикции и ограничавания, лежал е в българските затвори. Ахмед Доган, борейки се за правата и свободите, които днес отстояваме, е бил в българските затвори. Не виждам трагедия защо трябва да се свързва Ахмед Даутоглу с турския външен министър”, отговори на обвиненията Хафъзов.

Борисов: Когато се целуват хората, има и момента, когато се ядосват 

 "Аз турски не разбирам, за съжаление, и не можах да разбера много какво говорят. Но винаги сме имали много ясна политика по тази тема. Всеки човек колкото повече езици знае, толкова по-добре. Да се говори в една предизборна кампания на български - имаше изказване, че текстът е антиевропейски. Може би в изказването на Лютви Местан, имаше и доза истина, но в следващите изказвания видяхте опит за голяма провокация”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов извън пленарна зала.

Бойко Борисов коментира още, че не вярва коалицията между БСП и ДПС да се разпадне заради текста за езика на предизборната кампания.

"Нали знаете, когато се целуват хората, има и момента, когато се ядосват един на друг. Вижда се, че БСП са се разсипали като партия, виждате как уплашено гледат", каза Борисов.

Според Цвета Караянчева от ГЕРБ голямата болка на ДПС е, че българските турци са разбрали, че има и друга партия, която може да защитава интересите им.

Защото дълго време от ДПС ги лъжат, че те са хората, които могат да дават и социални помощи, и пенсии, и всичко останало, каза тя.


Михаил Миков: Емоциите надделяха

Никой не прочете текста за предизборната кампания, емоциите надделяха, каза председателят на парламента Михаил Миков , след като заседанието беше прекратено заради липса на кворум.

"Не е изненада, вие също помагате в тази насока, отразявате точно такъв тип емоционални дискусии. Не отразявате всичко, избирате какво да отразявате“, обърна се Миков на журналистите.

Попитан дали е било правилно отхвърлянето на предложението на ДПС, Миков каза: "Текстът доразвива възможността, кампанията да се провежда на български език. Той е продължение на първото изречение, че кампанията се води на български език. За съжаление, в дискусията никой не прочете текста. Емоцията и сенките зад текста бяха водещи в мотивирането на народното представителство”, каза Миков.

Той не можа да отговори дали депутатите ще се събират извънредно за да приемат Изборния кодекс.

Още по темата
Още от България