EFT отрича да е ощетила НЕК със сделката за износ на ток

Компанията EFT AG отхвърли във вторник заключенията на прокурорската експертиза, че сделката ѝ с “Националната електрическа компания“ за износ на електроенергия в периода 2004-2005 г. са ощетили с 90 млн. лв. държавната компания. Както Mediapool писа ден по-рано това е установено в рамките на воденото досъдебно производство срещу неизвестно лице от НЕК на ръководна длъжност. Срещу двамата директори на НЕК в този период Васил Анастасов и Любомир Велков може да бъдат повдигнати обвинения.

Според EFT сделките са били в полза на българското енергийно дружество и са му помогнали да предотврати сериозни загуби.

“Ние винаги силно сме защитавали позицията си и неколкократно сме представяли пред българските медии публични факти, които удостоверяват, че обвиненията са неоснователни. ЕРТ винаги е закупувала електричество на справедлива, пазарна цена от НЕК“, посочва в официално изявление на компанията Джеймс Най, един от основателите на групата EFT.

“Не ни е известна методологията на прокуратурата, която са използвали, за да достигнат до такова заключение, но то най-вероятно е неточно. Можем само да се надяваме, че прокуратурата няма да позволи политическа намеса в това разследване", допълва Най

В съобщението се посочва още, че EFT е водеща търговска и енергийна инвестиционна компания в Централна и Югоизточна Европа. Групата оперира в 19 страни и по данни за изминалата година е предоставила над 17 терават часа енергия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?