"Егерсман и Ко" ще строи компостиращата инсталация за софийския боклук

Конкурсът за завода за отпадъци бил пуснат, но го няма в публичните регистри

"Егерсман и Ко" ще строи компостиращата инсталация за софийския боклук

Германско-българският консорциум “Егерсман и Ко” е почти сигурният строител на компостиращата инсталация за завода за отпадъци на София, стана ясно при публичното отваряне на офертите в Столичната община. Това ще бъде втори обект на германската компания у нас след строителството на завода за отпадъци във Варна, който беше пуснат в експлоатация през лятото на 2011 г.

 

Поръчката за избор на строител на завода за отпадъци е подадена в Агенцията за обществените поръчки още в понеделник, съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. В регистъра за обществените поръчки обаче все още липсва. Документацията не е качена и на интернет-страницата на Столичната община.

 

Все още не е получен и окончателният отговор от Европейската комисия за финансирането на завода, като очакваме това да стане максимум до три седмици, каза Бояджийска. В края на 2011 г. от Столичната община пуснаха съобщение, че очакват финалното “да” да пристигне до 4 февруари.

 

Егерсман и Ко” печели с оферта от близо 46.6 млн. лв.

 

“Егерсман и Ко” печелят поръчката с обща крайна цена от 46.6 млн. лв. с ДДС. В нея е включено проектирането и строителството на инсталацията, както и 10% за непредвидени разходи. Цената е с около 10 млн. лв. по-ниска от тази на първия търг, дадена също от “Егерсман и Ко”, които бяха единственият допуснат кандидат до отварянето на цените. Поръчката обаче беше анулирана заради по-високата цена от индикативна стойност на проекта от 39.1 млн. лв., но без ДДС. Сега офертата на “Егерсман и Ко” е в рамките на индикативната стойност.

 

Съгласно тръжните условия компостиращата инсталация трябва да бъде построена за 31 месеца след сключването на договора. Тя ще преработва 20 000 тона растителни и 24 000 тона хранителни отпадъци. От тях ще се получава компост и биомаса за производството на 4500 мегаватчаса електроенергия на година съгласно проекта.

 

Разходите за преработка на един тон отпадъци годишно, според офертата на “Егерсман и Ко”, ще бъде 58.37 лв., а общите годишни разходи за работата на инсталацията ще са близо 3 млн. лв.

 

В консорциума влизат германската “Егерсман”, която предлага технологията за преработка на отпадъците, и българските фирми “Диана Комерс – 1” и “АТ Инженеринг 2000”. Подизпълнител на обекта е “Рисайклинг България”, която е дъщерна компания на “Егерсман”.

 

Останалите кандидати

 

“Егерсман и Ко” се състезаваше с още четири консорциума в процедурата. Останалите кандидати бяха консорциум “Валмекс Атцвангер”, сдружение “Хан Богров”, ДЗЗД “Арге Богров” и “БТА – Афасек – Умвелт електроник и Еко Танк”.

 

“БТА – Афасек – Умвелт електроник и Еко Танк” е отстранен от конкурса, а “Валмекс Атцвангер” и сдружение “Хан Богров” не бяха допуснати до отваряне на ценовите предложения, защото не покриха минималните технически критерии.

 

Така само две фирми преминаха изискването от минимум 65 точки след оценка на техническите предложения. “Егерсман и Ко” събраха 90.05 точки, а “Арге Богров” - 66.08 точки. Техническите критерии са решаващи за избора на победител, съгласно тръжните условия. Освен това ценовата оферта на “Арге Богров” за проектиране, строителство и непредвидени разходи е с около един милион лева по-ниска от тази на “Егерман и Ко” (45.7 млн. лв.), но годишните разходи за тон преработен отпадък са повече от десет пъти по-големи - 878 лв., стана ясно при отварянето на офертите.

 

360 млн. лв. за система за преработка на отпадъците

 

Индикативната стойност на интегрираната система за преработка на софийските отпадъци е 360 млн. лв. От тях 256 млн. лв. са безвъзмездната помощ от еврофондовете по оперативна програма “Околна среда”. Останалите средства се осигуряват чрез заем от Европейската инвестиционна банка.

 

Интегрираната система за отпадъци се състои от завод за боклука, компостираща инсталация и депо.

 

Към момента в строеж е само депото за боклук край село Яна. То се изгражда от консорциум между италианската "Униеко" и "Геотхмин" за 25.1 млн. лв. По договор трябва да бъде пуснато в експлоатация през октомври 2012 г.

 

За завода за боклука предстои да бъде обявена повторна поръчка, като по думите на Мария Бояджийска това вече е направено. В публичните регистри обаче липсва.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес