Египет, Франция, Германия и Йордания предупредиха Израел за анексията

Египет, Франция, Германия и Йордания предупредиха Израел за анексията

Египет, Франция, Германия и Йордания предупредиха днес Израел да не анексира части от палестинските територии, като заявиха, че това би могло да доведе до последици за двустранните отношения, съобщи Ройтерс.

Страните, две от които са водещи партньори на Израел в Близкия изток, казаха, че техните външни министри са обсъдили как да възобновят израелско-палестинските преговори.

Те заедно с повечето други европейски държави са против плановете на Израел да анексира части от окупирания Западен бряг съгласно сделка, насърчавана от правителството на американския президент Доналд Тръмп.

Палестинците, които искат Западния бряг за своя бъдеща държава, се противопоставят на този ход. САЩ още не са дали одобрението си за плановете за анексия.

"Ние сме съгласни, че евентуална анексия на палестински територии, окупирани през 1967 г., би била нарушение на международното право и би застрашила основите на мирния процес", посочиха четирите държави в изявление, разпространено от германското външно министерство.

"Не бихме признали каквито и да е промени на границите от 1967 г., които не са договорени от двете страни в конфликта", заявиха те след видеоконференция на техните външни министри.

Според тях "това също така би могло да има последици за отношенията с Израел".

За момента Израел не е коментирал изявлението. Но в отделно изказване канцеларията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че той е казал на британския премиер Борис Джонсън, че е ангажиран с "реалистичния" план на Тръмп.

"Израел е готов да води преговори въз основата на мирния план на президента Доналд Тръмп, който е едновременно градивен и реалистичен, и няма да се върне към неуспешните формули от миналото", беше посочено в изявлението.

Споделяне

Още от Свят