Египет гласува за първи път след края на ерата Мубарак

Мюсюлмански братя с най-големи шансове

Египет гласува за първи път след края на ерата Мубарак

В Египет започна изборен маратон, който трябва да излъчи депутати в Народното събрание (еднокамарния парламент на страната) и членове на Шурата (Консултативния съвет на страната), съобщиха световните агенции.

 

Изборите са смятани за първа стъпка към обещаната демокрация в Египет, но те бяха помрачени от потушени със сила демонстрации срещу военните управници. Въпреки настояването на протестиращите и опасенията за сигурността на вота, военните не пожелаха да го отложат.

 

Системата за избиране на депутатите в парламента и на членовете на Шурата е доста сложна. В Египет от 82 милиона жители право на глас имат 40 милиона души. Страната е разделена на 27 губернии, които за настоящите избори са разпределени в 3 зони. Те ще гласуват последователно на двата тура.

 

От 28 ноември до 11 януари догодина ще се избират 498 членове на Народното събрание. Десет депутати ще бъдат директно назначени от фелдмаршал Хусеин Тантауи, председател на Висшия военен съвет, управляващ Египет от падането на Хосни Мубарак досега. Резултатите от този вот ще станат известни на 13 януари.

 

После, от 29 януари до 11 март, идва ред на изборите за 264 членове на Шурата.

 

Две трети от депутатите в Народното събрание се избират по пропорционалната система с избирателни листи. Една трета се излъчват на мажоритарен принцип.

 

На 28 ноември изборите за Народно събрание започват в Кайро и в Александрия. Вторият тур там ще се състои на 5 декември.

 

На 14 декември гласуват Суец и Асуан, а на 3 януари Синай и районът в делтата на Нил.

 

За първи път египтяните, които живеят в чужбина, също ще могат да гласуват.

 

Първите резултати се очакват не по-рано от сряда.

 

Изборите започнаха без сериозни нарушения

 

Дълги опашки се извиха пред избирателни секции в столицата Кайро още преди началото на изборния ден, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията посочва, че мнозина египтяни виждат във вота надежда за демократизация на страната след десетилетия диктатура.

 

Изборите обаче вече бяха помрачени от размирици, взели десетки жертви, и населението е силно поляризирано и объркано за посоката, в която трябва да поеме Египет. Въпреки това те се очертават като най-честните и най-прозрачните в страната от десетилетия.

 

Засега няма данни за сериозни нарушения на изборния процес, предаде Ройтерс. До сблъсъци се стигна само в Александрия, където изборните секции отвориха врати със закъснение заради късно доставени бюлетини.

 

В квартала на Кайро Замалек пред една от изборните секции има опашка от 1000 избиратели. Тя се извива дори зад ъгъла на улицата, осеяна с предизборни плакати.

 

В Александрия мъжете и жените се редяха на две отделни опашки, за да упражнят правото си на глас. Подобно разделно гласуване има и на други места в страната и напомня колко консервативно в религиозен план е египетското общество, съставено предимно от мюсюлмани. Християните копти са едва 10 процента от 80-т милионното население.

 

На площад Тахрир в първия ден на изборите все още се издигат палатките на протестиращите срещу военните управници на Египет. Но среднощният проливен дъжд прокуди оттам останалите демонстранти.

 

"Мюсюлмански братя" с най-големи шансове

 

В продължение на трите десетилетия на властване на Хосни Мубарак парламентът беше доминиран от неговата Националнодемократическа партия (НДП). След падането на режима на Мубарак на 11 февруари НДП беше разформирована.

 

Очаква се на изборите най-добре да се представят ислямистите от движението "Мюсюлмански братя". Дълго време това движение беше забранено. След падането на режима на Мубарак, то създаде партия и сега е най-добре организирано. Политическият етикет, под който Мюсюлманските братя участват във вота, се нарича Партия на свободата и справедливостта (ПСС).

 

През октомври в Египет беше създадена и коалиция от малки партии, произлезли от египетската марксистка левица. На изборите блокът се представя под името Коалиция "Революцията продължава" (КРС).

 

Вниманието привлича още една политическа сила, представляваща либералното течение в Египет и обединяваща 15 партии. Това е Египетският блок (ЕБ). В него попада и партията "Свободни египтяни" на Нагиб Сауирис, коптски християнин и милионер, който стои начело на египетската телекомуникационна империя "Ораском".

 

В средата на ноември египетското правосъдие разреши в изборите да участват и кандидати от НДП. Те се явяват като независими кандидати или под различни политически етикети.

 

Засега не е ясно колко ще продължи мандатът на новия парламент. По закон той трябва да е 5 години. Това Народно събрание обаче може да се окаже преходно и да функционира до приемането на нова конституция на страната. За целта Народното събрание ще трябва да състави комисия от стотина души, които да подготвят новата конституция.

 

Висшият военен съвет на Египет обеща под натиска на демонстрантите, че ще има и президентски избори до края на юни 2012 г.

Още по темата
Още от Свят

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?