Висш военен предупреждава:

Египет може да се разпадне заради вътрешния политически конфликт

Египет може да се разпадне заради вътрешния политически конфликт

Командващият египетските въоръжени сили предупреди, че политическият конфликт може да доведе до разпад на държавата и че защитата на Суецкия канал е главната цел на армията, разположена в размирните градове край плавателния път, предаде Ройтерс.

Генерал Абдел Фатах ас Сиси, който е и министър на отбраната, казва, че икономическите, политическите и социалните предизвикателства пред Египет представляват "реална заплаха за сигурността на Египет и единството на египетската държава" и че армията ще остане "здравият свързващ блок", върху който почива държавата. По думите на генерала армията принадлежи на всички египтяни независимо от тяхната религиозна или политическа принадлежност.

"Продължаващата борба между различните политически сили относно ръководенето на държавните дела може де доведе до колапс на държава", предупреди Абдел Фатах ас Сиси. Той подчерта, че изпращането на войници в провинциите Порт Саид и Суец е за защитата на "жизнените стратегически интереси на държавата", главният от които е Суецкият канал.

Изявлението на висшия офицер е публикувано върху официалната страница във "Фейсбук" на говорителя на армията.

В разгара на народното въстание срещу режима на Хосни Мубарак през 2011 г. египетската армия пое властта в страната през преходния период, продължил до избирането на Мохамед Морси за президент.

Ройтерс съобщава, че през изминалата нощ антиправителствени демонстранти са нарушили полицейския час в градовете по крайбрежието на Суецкия канал, като скандирали лозунги срещу ислямиста Морси и нападали полицейски участъци.

От края на миналата седмица градовете Порт Саид, Исмаилия и Суец са арена на масови сблъсъци между демонстранти и полицията, в които загинаха близо 50 човека. Боеве между  антиправителствени демонстранти и силите на реда има от дни и в  столицата Кайро.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят