Египет нанесе въдушни удари по терористи на Синайския полуостров

Египет нанесе въздушни удари по цели на Синайския полуостров. Убити са повече от 20 предполагаеми ислямистки бойци, съобщи Ройтерскато се позова на държавния новинарски сайт "Ахрам".

Според представители на силите за сигурност това е първият случай, в който египетската армия изстрелва ракети по цели на Синайския полуостров от войната с Израел през 1973 г.

Въздушните удари са били нанесени часове след като ислямистки бойци са атакували три пункта на египетските сили за сигурност в град Ел Ариш, в северната част на полуострова.

Първоначално беше съобщено само за една атака, но после се появи информация за три нападения, които са били отблъснати. Ранени са шест души, сред тях офицер, двама войници, двама полицаи и цивилен, чието положение е критично.

Мъже с джипове без номера са открили огън с автоматично оръжие малко преди полунощ по контролните пунктове в покрайнините на Ел Ариш, предаде ДПА, цитирайки очевидци и източници от силите за сигурност.

В неделя въоръжени мъже нападнаха пункта Карм Абу Салем в северната част на Синай, близо до египетско-израелската граница. Убити бяха 16 египетски военни.

Според източник от египетските сили за сигурност нападателите били ислямистки бойци - както египтяни, така и хора, дошли през тунели от съседната ивица Газа.

Синайският полуостров има стратегическо значение, защото свързва три континента – Африка, Азия и Европа. През него минава Суецкия канал, който е най-краткия път от Европа до страните от Индийския океан.

Стратегическата му позиция го прави обект на много военни действия. Той е окупиран отИзраелв периода 1956 – 1957 г., след което става протекторат на ООН до края на 1967 г. След това е повторно окупиран от Израел, който го владее до 1982 г. В момента е част от територията на Египет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят