Египет няма да предава американски граждани на наказателния съд

Египет даде съгласие да не изпраща американски граждани, обвинени в престъпления срещу човечеството, пред Международния наказателен съд (МНС).

Египетският министър на външните работи Ахмед Махер съобщи, че страната му е сключила споразумение със САЩ за взаимно непредаване на граждани на двете държави, преследвани от МНС.

Министърът уточни, че споразумението се отнася до обвинения в престъпления против човечеството, военни престъпления и геноцид, за които гражданите на двете държави няма да бъдат предавани на МНС.

Ахмед Махер добави, че Египет е приел да подпише такова споразумение в замяна на ангажимента на САЩ, че лицата, извършили такива престъпления, ще бъдат съдени от американски съдилища, предаде АФП.

Във вторник Съединените щати прекратиха военната си помощ за 35 държави от Африка, Европа, Азия и Америка, които отказаха да подпишат подобни споразумения с Вашингтон.

Администрацията на Джордж Буш се опасява, че Съдът може да съди американци по неверни или политически мотивирани обвинения.

Международният наказателен съд беше създаден и се подкрепя от 78 държави от целия свят, като повече от 40 от тях дадоха съгласието си да не екстрадират американски граждани.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: