Египет обмисля да откаже американски помощи за над 1 млрд. долара

Египетският парламент реши да гласува за спиране на помощите от САЩ на стойност над 1 млрд. долара, съобщи Асошиейтед прес.

 

Този ход е знак за напрежението между Египет и Вашингтон заради делото срещу няколко американци, обвинени в незаконна дейност.

САЩ бяха до такава степен разгневени от обвиненията срещу американските служители, че заплашиха да прекратят помощите за Египет. Решението на парламента бе предизвикано от напускането на страната на 1 март на шестима американци, обвиняеми по делото срещу общо 43 чужди служители на неправителствени организации. Организациите бяха обвинени в използване на незаконни средства за разпалване на недоволство в Египет.

 

Мярката в доминирания от ислямисти египетски парламент показва, че в Кайро се таи гняв заради обвиненията, че САЩ са се намесили в съдебния процес.

Дори камарата да одобри прекратяване на американските помощи, това би бил символичен ход, като се имат предвид големите правомощия на генералите, които вероятно биха наложили вето на подобно решение в името на националната сигурност.

 

508-местната камара гласува също за стартиране на процес на вот на недоверие срещу подкрепяното от военните правителство. Ако този ход бъде успешен, той може да предизвика политическа криза само четири месеца преди насроченото предаваене на власттаот военните на цивилна администрация.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?