Египет обвини Хизбула, че планира нападения на египетска територия

Египет обвини проиранското шиитско ливанско движение Хизбула, че планира атентати на египетска територия, предаде Ройтерс. В изявление на бюрото на главния прокурор на Египет се посочва, че прокуратурата разследва група от 49 души, подбрани от Хизбула, за да извършат удари в Египет. В групата имало египтяни, палестинци и ливанци. Те били задържани още в събота и сега са разпитвани.

Прокуратурата установила, че групата наблюдавала района на Суецкия канал, границата на Египет с ивицата Газа и туристически обекти на полуостров Синай. После изпращала на Хизбула информациите, събрани по време на наблюденията.

Групата установила също така връзки с криминални елементи в Египет, за да печата фалшиви паспорти и да прикрива шпионажа си под безобидни бизнес занимания, се посочва още в изявлението на главния прокурор на Египет.

Обвиненията срещу Хизбула могат да разгневят Иран, отбелязва Ройтерс. Хизбула също успя да разгневи Египет в началото на тази година, когато обвини Кайро в съучастничество с Израел във връзка с блокадата на ивицата Газа, допълва агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?