Египет отмени доживотните присъди за лидери на "Мюсюлмански братя"

Представители на организацията "Мюсюлмански братя"
Касационният съд на Египет отмени доживотните присъди на бившия президент Мохамед Морси и още 21 представители на ръководството на организацията "Мюсюлмански братя" по дело за държавна измяна и шпионаж в полза на чужда страна, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 
 
През юни 2015 г. Морси и негови сподвижници бяха осъдени на доживотен затвор за издаване на държавни тайни на палестинската фракция Хамас и за съзаклятничество с джихадистки групировки с цел извършване на терористични атаки в Египет.
 
Съдът нареди делото срещу тези обвиняеми, сред които и лидерът на "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия, да започне отначало. Той обаче потвърди смъртните присъди на 13 души и осъди трима на по седем години затвор по същото дело, съобщи ДПА.
 
Същият съд отмени миналата седмица смъртна присъда, издадена срещу Морси по друго дело, което значи, че за него вече няма опасност да бъде екзекутиран. Морси излежава и 20-годишна присъда за съпричастност към нападения срещу демонстранти.
 
Демократично избраният на президентския пост Морси бе свален в средата на 2013 г. от тогавашния началник на въоръжените сили Абдел Фатах ас Сиси и бе незабавно арестуван.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят