Египет отменя 30-годишното извънредно положение

Египет утре ще отмени извънредното положение, което е в сила от над 30 години, заяви днес в телевизионна реч ръководителят на управляващия Висш военен съвет фелдмаршал Мохамед Тантауи, цитиран от Франс прес.

Вдигането на извънредното положение, за което настояват правозащитни организации и редица политически партии, ще съвпадне с първата годишнина от началото на бунта, който свали президента Хосни Мубарак.

"Взех решение да сложа край на извънредното положение в цялата страна, с изключение на случаите на борба срещу жестоки престъпления", заяви Тантауи и уточни, че отмяната на извънредното положение ще е в сила от 25 януари 2012 г. сутринта.

Законът за извънредното положение, който позволява ограничения на свободите и съдебни процеси пред извънредни съдилища, бе в сила през 30-годишното управление на Мубарак. Законът бе въведен след убийството на президента Ануар Садат от ислямисти през октомври 1981 г.

Движенията, които инициираха бунта, довел до падането на Мубарак миналата година, и западни столици, сред които Вашингтон, настояват за отмяна на този закон, който символизира репресиите и произвола на бившия режим.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?