Египет се сбогува с великия Омар Шариф

Шариф бе погребан в Кайро, сн. ЕПА/БГНЕС

Египет се сбогува с великия актьор Омар Шариф, който почина в петък от инфаркт на 83-годишна възраст, съобщиха Франс прес и ТАСС в неделя.

Заупокойната служба се състоя в джамията Тантауи в Кайро, а погребението бе извършено в гробището Сайда Нафиса, съобщи вестник "Ал-Масри ал-Аум".

Възпитаният като християнин Мишел Шахуб приема исляма и се прекръства на Омар Шариф, за да се ожени за актрисата Фатен Хамама, с която снима първия си филм "Небето на Ада" и която е мюсюлманка. Тя остава единствената му любов и след развода им, до който се стига заради кариерата му в Холивуд. Египетските медии отбелязват, че двете филмови звезди сега ще се съберат на небето. Хамама умира само няколко месеца по-рано - през януари 2015 г.

Бившият министър на археологията Заха Хавас, който присъства на изпращането на Шариф в последния му път, заяви, че актьорът, който от три години е страда от Алцхаймер, но отказвал да приеме сериозността на болестта си и да се лекува, в последно време е "гаснел". "Посетих го преди седмица и психичното му състояние беше изключително тежко. Той отказваше да се храни", разказа министърът, който е стар приятел на Шариф.

Кончината на Шариф бе определена като "тежка загуба за цялото световно изкуство" от египетската естрадна звезда Юсра. Не само творческото общество, цялото човечество загуби велика личност и хуманист4, посочи певицата. Египетската актриса Нади Лютфи, който е партнирала на Шариф в много от филмите му, заяви, че "новината за смъртта му е потресла египтяните, които винаги са се гордели с Омар". Това е черен ден в нашата история", допълни тя.

Шариф има участие в над 100 филма и печели два пъти кинонаградата Златен Глобус за ролите в най-известните си фирми "Доктор Живаго" и "Лорънс Арабски", за който има и номинация за Оскар.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?