Египет ще строи 6 тунела под Суецкия канал за близо 3,7 милиарда долара

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси по време на откриването на разширения Суецки канал.

Египет обяви днес решение да започне строителството на 6 тунела под Суецкия канал, предадоха осведомителните агенции в петък.

Адмирал Мохаб Мамиш, оглавяващ Управлението за експлоатация на Суецкия канал, уточни, че това е вторият етап от комплексния план по развиване на водната артерия, чието ново трасе бе въведено в експлоатация вчера.

По думите на ръководителя инженерни съоръжения ще съединят африканската част на Египет със Синайския полуостров, което ще облекчи превоза на товари и хора. Три тунела с диаметър 11 метро ще преминават в околностите на Исмаилия, а два - в района на Порт Саид на дълбочина 42 метра от повърхността на водата на Суецкия канал. Всяка от тези подземни автомобилни магистрали ще бъде дълга 3,5 километра. Освен това под дъното на канала ще бъде прокаран железопътен тунел с дължина 7 километра и диаметър 12 метра. Той ще осигури придвижването и на пътнически, и на товарни влакове и ще бъде на дълбочина 48 метра от повърхността на водата.

Проектът се оценява на 29 милиарда египетски лири (3,6 милиарда долара по текущия курс).

Вчера президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси подписа указ, с който официално разреши преминаването на кораби през новия Суецки канал. При подписването той подчерта, че разширението на канала отваря пътя към изпълнението на хиляди нови проекти в Египет, включително и за разширяване на източното египетско пристанище Порт Саид.

Според Сиси тези проекти ще отговорят на стремежите на египтяните, които заслужават да живеят достойно и модерно. Президентът подчерта, че проектът за разширяването на Суецкия канал е бил осъществен въпреки икономическите трудности и заплахите от терористи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят