Египетската армия пое отново контрола върху реда в страната

Египетската армия пое отново контрола върху реда в страната

Египетската армия пое в понеделник отговорност за спазване на реда в Египет заедно с полицията, съобщиха световните агенции в понеделник. Мярката ще бъде в сила докато бъдат обявени резултатите от референдума за конституция, който е свикан за 15 декември.

Това става с нов указ на египетския президент Мохамед Морси, който даде правото на армията да задържа цивилни. Документът бе разписан и преди насрочените за вторник протести на опозицията срещу референдума и на организирани по същото време демонстрации на привърженици на Морси.

Армията ще има право да арестува цивилни, но все още е далеч от обявяване на вечерен час или военно положение, заяви говорителят на президента Ясер Али. "Целта е просто да се увеличи законовата рамка за въоръжените сили, докато те са използвани за поддържане на сигурността", заяви Али.

Същевременно египетският държавен глава отмени и обявено също с указ от събота повишаване на налозите и акцизите върху продуктите от първа необходимост и за широко потребление. Покачването на данъците и акцизите трябваше да засегне и продукти като цимента, стоманата, бирата и цигарите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?