Египетски депутат подаде оставка, след като излъга, че е бил бит

Първият политически скандал разтърси демократично избрания парламент на Египет, пишат вестниците "Ню Йорк таймс" и "Дейли телеграф". Египетски депутат от салафистката партия Ан Нур беше принуден да подаде оставка от парламента и от партията си, след като се оказа, че твърденията му, че е бил пребит при въоръжено нападение са неверни и че всъщност той се подложил на пластична операция за корекция на носа.

Андуар ел Билкими се появи по египетската телевизия с лице, покрито с превръзки и каза, че е бил жертва на нападение, докато шофирал колата си. Той обясни, че е бил пребит от въоръжени нападатели, които му откраднали 100 000 египетски лири (16 500 долара). Заради тези "признания" депутатът си спечели национално съчувствие. Министерството на вътрешните работи изпрати съчувствено писмо до него, а неговите съпартийци от Ан Нур призоваха вътрешния министър да обясни дали атаката не е била политически мотивирана.

Лекари и медицинският персонал от болница в Шейх Зайед, в предградие на Кайро обаче съобщиха, че депутатът си направил пластична операция на носа. В съобщение във Фейсбук партията Ан Нур обяви, че нейният лидер Емад Абдул Гафур се е срещнал с Билкими в понеделник и той му признал, че историята за нападението е измислена. Очаква се депутатът да се извини официално на сънародниците си и на бившите си колеги и съпартийци заради лъжата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?