Египетски министър е фаворит за нов генерален секретар на ЮНЕСКО

Министърът на културата на Египет Фарук Хосни се очертава като фаворит сред кандидатите за генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), пише лондонският вестник "Таймс", цитиран от БТА.

Художникът Фарук Хосни, който е известен с призива си да бъдат изгорени всички книги в Александрийската библиотека, написани на иврит, заема поста министър на културата от 21

години. Миналата седмица той се извини за призива си да бъдат изгаряни книги, като подчерта, че консерваторите не само в Египет, а и в целия арабски свят, го смятали за "позорен либерал".

Днес е последният ден за регистриране на кандидати за най-високия пост в ЮНЕСКО. В негова подкрепа се обявиха повечето арабски и африкански държави.

Тази седмица дори Израел реши да го подкрепи, макар че египетският министър е известен и с твърденията си, че евреите са проникнали в световните медии, "за да разпространяват лъжи". Но ако фурорът около думите му за книгите на иврит, разпален от френския вестник "Фигаро", продължи да бушува, през септември Фарук Хосни може да се прости с амбициите си, пише "Таймс".

Френските критики срещу Фарук Хосни бяха подети и от Германския културен център. Неговият директор Олаф Цимерман обяви, че "човек, който не уважава разнообразието на световните култури" не трябва да бъде допускан до пост, от който да ръководи глобалната политика в сферата на културата и образованието.

Споделяне

Още от Свят